Perfektná šálka kávy aj bez kávovaru
Keď si chcete vychutnať naozaj dokonalú šálku horúcej kávy, nemusíte kvôli tomu chodiť stále do kaviarne. Dokonca ani nepotrebujete drahý kávovar, aby ste si mohli pripraviť prvotriednu kávu doma. Stačí vedieť, ako ju správne pripraviť, aby bola naozaj chutná.
O tom, že ľudia stále viac vyhľadávajú naozaj perfektne pripravenú kávu, svedčí množstvo nových kaviarní, ktoré sa neustále otvárajú. Ak ste ale naozaj kofeínoví závisláci, možno by ste sa nedoplatili ... Ale prvotriednu kávu si môžete dopriať pokojne aj doma, kedykoľvek sa vám zachce. A to aj bez vysokých nákladov na elektrické kávovary. Stačí si kúpiť čerstvo pražené kávové zrná, zaobstarať ručný mlynček, vybrať si spôsob prípravy a za pár desiatok až sto korún (podľa designu, veľkosti a kvality spracovania) si zaobstarať zariadenie, ktoré vám s tým pomôže. Nemali by vám však chýbať ani moderné šálky na espresso a nejaká luxusná kávová súprava.
Mlynček je základ
Aj keby ste mali doma všetko kaviarenské zariadenie vrátane parnej trysky a nahrievača šálok, nebude vám to nič platné, ak sa pokúsite pripraviť perfektné espresso z už namletej bezmennej kávy, ktorú si kúpite v každom supermarkete, a už vôbec nie z "kávy" rozpustnej. Radšej sa vo svojom okolí poobzerajte po predajni či kaviarni s ponukou zrnkových káv z malých pražiarní, kde vám aj ochotne poradia s výberom a odporučia vhodný typ prípravy a správnu hrubosť mletia. K zrnkovej káve totiž samozrejme potrebujete mlynček - pre domáce použitie vám postačí ručný.
Vyberte si ruční mlynček na kávu:
Taliánsky štýl
V každej taliánskej domácnosti nájdete aspon jednu moka konvičku, najlepšie tú od značky nesúcej meno jej vynálezcu, Bialetti. Príprava to síce nie je ku káve zrovna šetrná, pretože sa v konvičke káva dosť zahrieva, avšak vďaka nej doma vykúzlite šálku veľmi silnej čiernej kávy, podobnej espressu (espresso je ale silnejšie a pripraviť ho naozaj môžete len vďaka správnemu kávovaru). Pozor - keď si zaobstaráte šesťšálkovú veľkosť moka konvičky, pohostíte šesť ľudí len v prípade, že každému nalejete 30 ml kávy.
Správna príprava kávy v moka konvičke:
1. Do spodnej nádobky nalejte horúcu vodu až po ventil (nie vyššie, nie nižšie).
2. Do nádobky vložte sitko a celé ho zaplňte jemne mletou kávou. Pozor - nestláčajte ju.
3. Pevne naskrutkujte vrchnú časť a postavte kanvičku na sporák a s otvoreným viečkom priveďte k varu.
4. Akonáhle káva začne pretekať do hornej časti, plameň zmiernite a priklopte viečko.
5. Až počujete zaprskanie, káva je hotová. Hneď plameň vypnite, nech sa vám v spodnej nádobke nepripáli zvyšok vody, ktorý sa nestačil odpariť.
Vyberte si moka konvičku:
Väčšie, než malé množstvo kávy
Ak dávate prednosť skôr poriadnemu hrnčeku kávy, máte v domácich podmienkach v zásade tri možnosti - z tridsaťmililitrovej kávy z moka konvičky si pripravíte americano (dolejete vriacou vodou typický v pomere 1: 5, ale záleží na preferenciách), dáte si kávu filtrovanú (pozri nižšie ), alebo zvolíte french press..
Správna príprava kávy vo french presse:
1. Sklenenú nádobku vopred vyhrejte a vsypte do nej kávu mletú tak hrubo, že pripomína cukor kryštál. Množstvo sa uvádza 60 až 70 gramov na 1 liter vody.
2. Zalejte horúcou vodou (nikdy nie vriacou, správna teplota je 93 až 94 stupňov - nechajte vodu prejsť varom a pol minúty počkajte, až trochu vychladne).
3. Dobre premiešajte, prikryte sitkom s viečkom a nechajte 4 minúty extrahovať.
4. Otvorte viečko a stlačte kávovú usadeninu pomocou sitka na dno - opatrne, ale príliš neotáľajte. Pri stláčaní nepoužívajte silu.
5. Zlejte všetkú kávu do pripravených šálok. Pozor - nikdy nenechávajte v konvici kávu na neskôr, prelúhovala by sa a už by nebola tak dobrá.
TIP: Ak vo výslednej káve zostal jemný prášok mletých zŕn, mleli ste príliš jemne.
Vyberte si french press:
Po kapkách
S papierovým kávovým filtrom ste sa už určite stretli. Nepatrí ale len do elektrických prekvapkávačov, ktoré príliš rýchlo a príliš horúcou vodou mletú kávu prelievajú a tým ju tak trochu prepaľujú, ale predovšetkým do dripperov a chemexov. Dripper je vlastne taký šikovný lievik z rôznych materiálov (keramický, sklenený, plastový ...), do ktorého umiestnite papierový filter, mletú kávu a zalejete vodou. Samozrejme musí mať kam odkvapkávať, spolu s dripperom si teda kúpte aj vhodnú nádobu, napríklad konvicu, pokiaľ nie je súčasťou balenia alebo už takú doma nemáte.
Správná príprava kávy v drippere:
1. Papierový filter poriadne prelejte horúcou vodou, aby ste sa zbavili papierovej pachute, a vložte do drippera.
2. Vsypte stredne jemne mletú kávu (60 gramov na liter vody) a nalejte trochu horúcej vody (93 stupňov, nie vriacu), aby sa káva preparila.
3. Akonáhle začnú do spodnej nádoby prekvapkávať prvé kvapky, naplňte dripper krúživým pohybom ďalšou dávkou horúcej vody. Prelievajte ju cez kávu, nie na kraj drippera - voda by pretiekla dole, bez toho aby sa zrná extrahovali.
4. Zaliatu kávu premiešajte a usadeninu, usadenú po stranách filtra, zhrňte dole.
5. Akonáhle všetká voda pretečie, znovu postup opakujte, kým nespotrebujete všetkú horúcu vodu. Celý proces by mal trvať maximálne 3 minúty.
6. Vyhoďte filter s usadeninou a rozlejte kávu do pripravených nahriatych šálok.
Vyberte si dripper:
Nie sú tieto spôsoby prípravy kávy nič pre vás? Na Biane máme aj elektrické kávovary, stačí si vybrať.