
Recept: Domáce hamburgery
Ako pripraviť poctivý a šťavnatý hamburger? Podľa osvedčeného receptu našej bianoblogger Angeliky, už nebudete chcieť žiaden iný! Prajeme dobrú chuť.
Grilovacia sezóna je v plnom prúde a práve preto je vhodný čas na to, pripraviť si lahodné hamburgery, ktoré istotne ocení nejeden labužník. Angelika, ktorú na Instagrame poznáte pod menom @angelika.mata sa s nami podelila o trik ako pripraviť nadýchané domáce žemle a pár tipov na to, aby bol hamburger šťavnatý.
Na prípravu domácich žemlí budete potrebovať:
- 100ml mlieka
- 1 lyžičku cukru
- 20g droždia
- 20g masla
- 2 žĺtka
- 50g jogurtu
- 300g hladkej múky
- štipka soli
Postup:
Do vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, navrch posypeme štipkou múky a necháme niekoľko minút kysnúť. Do misky/robota preosejte múku a soľ a premiešajte. Pridajte vaječný žĺtok a jogurt a potom nakysnuté droždie. Pridajte maslo a môžete miesiť, kým sa neoddelí od steny misky. Zakryte a nechajte 1 hodinu kysnúť. Cesto potom rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte.
Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie dostatočne ďaleko od seba. Potrite zmesou vaječného žĺtka s lyžičkou mlieka.
Nechajte kysnúť ďalších 50-60 minút. Až zdojnásobia svoj objem, znova ich potrieme. Pečte 20 minút pri 180 stupňoch.
Suroviny na hamburger:
- 600-700g mletého hovädzieho mäsa - dôležitá je predovšetkým jeho čerstvosť
- čerstvo mleté čierne korenie
Večer pred grilovaním mäso rozdeľte na štyri rovnaké časti, okoreňte a vytvarujte. Jednotlivé "placky" zabaľte do fólie a uložte do chladničky. Lepšie si tak udržia svoj tvar. Hamburger doplňte karamelizovanou cibuľkou a zeleninou podľa vlastného gusta.
Aká by to bola dobrota bez poriadnej omáčky! Na omáčku budete potrebovať:
- 100g majonézy
- 1 kopcovitú lyžičku horčice
- 1 strúhanú cibuľu
- 1-2 menšie kyslé uhorky nakrájané na malé kúsky
- 4 lyžičky nálevom z uhoriek
- štipka soli
- mleté čierne korenie
- štipka kurkumy