Biano Blogger: Aj z relaxu sa môžu stať vaše hobby

Biano Blogger: Aj z relaxu sa môžu stať vaše hobby

Simona Porubská

Dnes sa si pre vás pripravili inšpiratívny rozhovor s blogerkou Luciou, ktorá vás presvedčí o tom, že okrem detí môžete byť mamou alebo otcom vlastných produktov. Napríklad kuchárskych knižiek, kalendárov, blogu... Ako sa z varenia stane vaše hobby a relax?

Lucia je mamou dvoch synov a tiež "mamou" štyroch kuchárskych kníh, niekoľkých kalendárov a blogu. Popri práci pedagóga sa vo voľnom čase venuje zvŕtaniu sa v kuchyni a tiež foteniu. Miluje prírodu, šport, pekný dizajn a hlavne dobré jedlo. Čas strávený v kuchyni je pre ňu relaxom.

Kto je Lucia a ako vznikol jej projekt

Ako a kedy ste začali blogovať?

Moja cesta za blogovaním bola zdĺhavá, najskôr som zverejňovala recepty na svojom FB a až neskôr som si založila fanpage, na ktorej som uverejňovala recepty spolu s amatérskymi mobilom fotenými fotkami. Neskôr som začala fotiť na zrkadlovku a až potom som si založila blog. Takže ako vravím - trošku komplikované :-) a keď to mám datovať časovo, bolo to okolo roku 2013.

Zdroj: moje-jedlo.sk

Sú tipy receptov, o ktorých píšete radšej než o ostatných? Alebo naopak sú niektoré, o ktorých sa vám píše naozaj ťažko?

Najradšej pečiem sladké dobroty a teda najradšej tým pádom píšem sladké recepty.

Ako vznikol nápad na vaše vlastné knihy? Plánujete aj ďalšie, ak to nie je tajomstvom. :)

Nápad prišiel vlastne od mojich fanúšikov, ktorí mi písali, že podľa mobilu či počítača sa im zle varí a navrhli mi, aby som skúsila vydať vlastnú knihu. Skúsila som to a už vyšli štyri. Momentálne uvažujem o ďalšej, ale uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

Zdroj: moje-jedlo.sk

Kuchynský interiér a obľúbené pomôcky do kuchyne

Má vaša kuchyňa špecifický štýl? Máte aj nejakú vysnívanú predstavu o dokonalej kuchyni?

Inklinujem k čistým líniám a k jednoduchosti. Mojím snom vždy bola biela kuchyňa a tento sen som si aj nedávno splnila. V kombinácii s drevenou pracovnou doskou a s bielymi spotrebičmi je pre mňa dokonalá. Samozrejme, nesmú chýbať ani štýlové doplnky, ktoré dotvoria celkový príjemný dojem.

Aké kuchynské pomôcky by nemali chýbať v žiadnej kuchyni?

Základom každej výbavy gazdinky je rozhodne kvalitný nôž. Potom rôzne misky, taniere, varešky no a určite nejaký ten pomocník - kuchynský robot, ktorý by mal dokázať toho čo najviac. 

Tipy na varenie a stravu

Aké netradičné ingrediencie či chute vás baví kombinovať?

Mám rada sladko slané chute, ako slaný karamel a tiež trošku exotiky. Nesmie chýbať zelenina.

Aká je podľa vás najčastejšia chyba pri experimentovaní (varení/pečení) s jedlom?

Najväčšia chyba je asi tá, keď chceme so slovenskými ingredienciami vytvoriť exotické jedlo. Tak to skrátka nefunguje. Ani v zahraničí nespravia bryndzové halušky bez poriadnej bryndze. Je fajn, keď človek experimentuje, ale musí rátať aj s tým, že jedlo nakoniec chutí inak, ako plánoval. Ale zase na druhej strane - možno aj lepšie. Netreba sa báť. 

Zdroj: moje-jedlo.sk

Aká strava je podľa vás na najideálnejšia, resp. čo preferujete vo svojej kuchyni vy?

Ja sa pridŕžam frázy - všetko s mierou. Mám veľmi rada zeleninu zo záhradky, syry, domáce mäso a mäsové výrobky, kváskový chlieb či domáce džemy. Ja sa riadim hlavne deťmi - čo majú radi moje deti, to varím najradšej a najčastejšie.

A podeľte sa s nami, prosím, o váš najobľúbenejší recept... :)  

Tak tých je veľmi veľa, ale niečím vás rada inšpirujem. Link na originál recept tu: http://moje-jedlo.sk/tvarohova-torta-misa/

Zdroj: moje-jedlo.sk

Tvarohová torta "Míša"

Na korpus potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžicu slnečnicového (alebo iného rastlinného) oleja
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva (bez fosfátov)
  • 1 lyžicu kakaa

Na krém potrebujeme:

  • 200 g bánoveckej neochutenej nátierky (alebo syra Philadelphia)
  • 500 g tvarohu (použila som bánovecký hrudkovitý)
  • 1 vanilkový cukor
  • práškový cukor podľa chuti (ja som dala 4 lyžice)

Na čokoládu potrebujeme:

  • 60 g horkej čokolády (dala som 70%)
  • 50 g masla
  • 1 lyžica mlieka

Korpus: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne tuhá hmota. V druhej miske vyšľaháme sneh z bielkov. Opatrne ho krúživými pohybmi zapracujeme do tuhej kakaovej hmoty. Pripravíme si formu na pečenie – moja mala priemer 26 cm. Vystelieme ju papierom na pečenie (zacvaknem do obruče papier) a okraje potrieme olejom. Zmes do nej nalejeme a pečieme na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút (treba sledovať). Po upečení necháme korpus dobre vychladnúť.

Krém: Urobíme ho veľmi jednoducho – všetky ingrediencie jednoducho zmiešame dokopy. Cukor dodávame postupne, podľa chuti – kto má rád sladšie, pridá si. Vymiešaný hladký krém nanesieme na korpus a stierkou rovnomerne uhladíme.

Čokoláda: Nad parou rozpustíme na kocky nakrájané maslo a pridáme čokoládu s lyžicou mlieka. Za stáleho miešania rozpustíme a vymiešame hladkú polevu. Nalejeme ju na tvarohový krém a dáme stuhnúť na chladné miesto.

Keď je torta dostatočne stuhnutá, krájame ju nožom namočeným v horúcej vode.

Zdroj: moje-jedlo.sk

Tipy blogerov

Ako sa blog premenil od svojich začiatkov? Vidím, že predávate aj knižky/kalendáre.

Od úplného začiatku sa zmenil diametrálne. Určite sa zlepšila kvalita fotiek, ale i obsah. Moje recepty možno nájsť v knihách, kalendároch, na rôznych weboch či letákoch. Robí mi to obrovskú radosť.

V čom je blogovanie podľa vás najnáročnejšie? A ako sa s tým vysporiadúvate vy? 

Určite je to pre mňa náročné hlavne na čas. Uvariť, nafotiť, upraviť fotky, spísať recept, nahodiť na blog a na sociálne siete nie je činnosť, ktorá trvá 10 minút. Niekedy sú to naozaj hodiny a to je popri mojej práci niekedy časovo náročné. Ja to riešim tak, že nič nesilím a fotím vtedy, keď mám čas. Varím ale skoro denne.

Čo vám blogovanie dalo? A je niečo, čo by ste už dnes spravili inak? Čo by ste odkázali sebe ako začínajúcej blogerke?

Dalo mi množstvo skúseností, kontaktov, priateľstiev, veľa dobra vo forme interakcií s mojimi fanúšikmi. Niet nič krajšie ako keď sa vám ozve spokojná kuchárka, ktorej vyšiel recept pre manžela. Alebo šťastné slová gazdiniek, keď sa im do rúk dostane moja kuchárska kniha či kalendár. A čo by som spravila inak? Asi nič. Vždy je totiž všetko tak, ako má byť.

Inšpirujte sa produktami od Lucie

Radi by ste u nás na BIANO predstavili svoj blog aj vy? Napíšte nám na simona.porubska@biano.com a my sa ozveme!