Radíme sa s výrobcami: Na slovíčko o Fabini riade
Aké vlastnosti by mal mať kvalitný riad? A ako ich udržiavať, aby vám slúžilo roky? O riade aj o vzniku firmy, ktorá ho vyrába, sme sa rozprávali s Jánom Fabinim.
Dobrý riad by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Pokiaľ sa u vás doma varí na dennej báze, potrebujete kvalitnú zostavu hrncov a panvíc, ktorá zvládne aj veľmi vysokú záťaž a vydrží vám dlhé roky. A tak vznikla myšlienka na vlastnú značku hrncov a panvíc, ktorá by spĺňala všetky požiadavky milovníkov varenia na kvalitu a odolnosť – Fabini.
O Fabini
Firma Fabini vyrába a predáva riad z kvalitných materiálov s dobrými tepelnými vlastnosťami, praktický a designovo minimalistický. Riad Fabini je masívny a tvorí ho tri vrstvy s celkovou hrúbkou 2,5 mm. Prvú vrstvu tvorí nerezová oceľ, ktorá zaisťuje odolnosť a rovnomerné rozloženie tepla. Prostrednú vrstvu tvorí hliník, vďaka ktorému sa panvica rýchlejšie rozpáli. Posledná, tretia vrstva, je opäť z nerezovej ocele. V čom je Fabini riad unikátny a ako vlastne vznikla celá firma od prvej myšlienky na hrnce až po finálne produkty, nám prezradil jej CEO, Ján Fabini.
Ak sa budeme baviť všeobecne, aký riad by mal byť v základnej zostave v každej domácnosti?
Ak sa budeme držať všeobecných odporúčaní a zvykov, tak by nemala chýbať základná sada riadu práve z nerezu a aspoň jedna nepriľnavá panvica na prípravu vajíčok a podobných krehkých jedál. Okrem toho si potom môžeme vybavenie doplniť napríklad o kus riadu z keramiky, liatiny či ďalších materiálov. Tam už ale záleží na konkrétnej potrebe a preferencii.
Odkiaľ sa vzala myšlienka na založenie firmy s riadom? Sám varíte?
Ešte pred pár rokmi by ma ani nenapadlo, že by som mohol založiť vlastnú značku riadu. Bol som ešte na strednej škole a mal som prvú firmu, s ktorou sme prevádzkovali špecializované internetové obchody. S elektronikou, športovým vybavením a tak ďalej. Po sérii zlých rozhodnutí a skoro skrachovaní som sa rozhodol z firmy odísť. Pokračoval som ale v odbore a pár mesiacov ponúkal svoje služby z pozície e-commerce špecialistu. Dostal som sa k redizajnu internetového obchodu s kuchynským vybavením, pričom som zistil, aká komunita ľudí sa pri varení pohybuje. Zaujalo ma to, začal som sa zaujímať o riad viac do hĺbky. Po nejakom čase som sa rozhodol založiť svoj e-shop, kde ponúknem len a iba riad. Bohužiaľ som ale nenašiel také, za ktoré by som sa mohol postaviť a ktoré by mi úplne vyhovovalo. V kombinácii s tým, že ma prepredaj cudzích produktov už toľko nenapĺňal, som vo svojich 19 rokoch začal trpieť pocitom, že dokážem urobiť všetko tak nejako lepšie. A tak mi vlastne nezostala iná možnosť, než si riad podľa svojich predstáv vyrobiť sám. A bolo to skvelé rozhodnutie. Čo sa varenia týka, tak k nemu mám momentálne vzťah skôr teoretický. Som obklopený ľuďmi, ktorí žijú varením, ale ja sa k nemu často prakticky nedostanem.
Celý proces vzniku je najskôr beh na dlhú trať. Za ako dlho od prvej myšlienky na vlastný riad ste skutočne držal prvý Fabini hrniec v ruke?
Bol som veľmi naivný a nečakal, že to bude trvať takú dobu, ale boli to takmer 2 roky, ktoré som vývoju a prípravám venoval.
Ako sa rodí nový produkt?
Zatiaľ som uviedol na trh iba jednu kolekciu, avšak proces začína tým, že viac-menej nepretržite čerpám inšpiráciu. Pri produktoch iných značiek, zo spätnej väzby od zákazníkov, z internetu a ďalších zdrojov. Vďaka tomu si priebežne utváram predstavu o tom, ako by ďalší produkt mohol vyzerať, v čom bude unikátny a podobne. Túto predstavu si poznamenávam, načrtávam a zháňam fabriku, v ktorom by sme mohli takýto produkt vyrobiť. U nás v Česku bohužiaľ podobné produkty zatiaľ vyrobiť nemožno, takže je toto relatívne dlhý proces, kedy výrobne obchádzam osobne. Vo chvíli, keď nájdem ''tu pravú'', sa začne s výrobou prototypov, ktoré sa ladia k mojej spokojnosti. Keď mi produkt vyhovuje, začne sa jeho výroba. Nasleduje ešte doprava a balenie, s ktorým, priznám sa, stále trochu bojujem.
Čo vám u podobných produktov na trhu chýbalo?
Pri každom produkte to bolo niečo iné. Niekedy sa mi nepáčil design, inokedy konštrukcia, použité materiály a podobne. Najpodstatnejší bol potom pomer ceny a kvality. Chýbalo mi riad, ktorý by bol naozaj kvalitný, a napriek tomu zostal za rozumnú cenu.
Akých zásad sa pri výrobe držíte?
Najdôležitejšie a najnáročnejšie je dosiahnuť naozaj dobrý pomer kvality a ceny. Čo sa kvality riadu týka, je to kombinácia viacerých faktorov, a síce designu, konštrukcie, kvality materiálov, tepelných vlastností, životnosti, univerzálnosti, praktickosti a podobne. Pri cene mám potom šťastie, že mi internet umožnil prísť s úplne iným obchodným modelom, než bolo doteraz pri riade zvykom. Riad ponúkam a predávam sám, priamo koncovým zákazníkom, bez ďalších distribútorov. Vďaka tomu nemusím cenu navyšovať o ďalších 20–30 %, ktoré sú bežnou maržou prepredajcu.
Nie je nerezový riad príliš priľnavý?
S touto otázkou sa stretávam často a odpovedal som na ňu v niektorých z článkov na blogu, ktorý o riade píšem. Riad z nerezovej ocele určite priľnavý byť vie, avšak ak je aspoň trochu kvalitnejší a dodržíme pár jednoduchých pravidiel, ako s ním zaobchádzať a ako sa práve priľnavosti vyvarovať, tak vás trápiť nebude. Riad by sme mali napríklad nechať pred použitím zahriať, so surovinami by sme nemali manipulovať v nesprávny čas a podobne.
Ako sa o riad správne starať? Je potrebné nejaké špeciálne starostlivosti?
Starostlivosť o riad sa odvíja od použitých materiálov, konkrétnej konštrukcie a typu zašpinenia. Ak zostaneme u riadu z nerezovej ocele a riadu s nepriľnavým povrchom, tak samotný nerez znesie viac-menej čokoľvek, riad s nepriľnavým povrchom sa odporúča umývať šetrnejšie, ručne. Pokiaľ je špina zaschnutá, alebo sa nám niečo pripáli, prichádzajú na rad rôzne odporúčania ako pridanie octu, vyvarenie jedlej sódy a podobne. Aj o tom som prípadne písal článok.
Koľko druhov produktov vaša firma vyrába?
V tejto chvíli ponúkam 9 kusov riadu z nerezovej ocele, z ktorých ďalej pripravujem výhodnejšie sady. Dohromady je potom na výber zo zhruba 15–20 položiek. Všetko vychádza z jednej kolekcie.
Kam by sa mala Fabini firma ďalej vyvíjať?
Od spustenia predaja neubehli ani dva mesiace, preto si nedovolím čokoľvek predvídať, každopádne pre mňa všetko stojí a padá na kvalite produktu. Pokiaľ sa teda značka na trhu usadí, ja budem môcť pokračovať a moje produkty budú kvalitné a unikátne, budem spokojný. Produktom mám potom na mysli riad. Keď sa pozriem do poznámok a náčrtov, o ktorých som hovoril, mám tam toho ešte toľko, že to snáď všetko nestihnem dať dokopy nikdy.
Foto: Archív Fabini