Buďte majstrom grilovania: všetko, čo o grile potrebujete vedieť
Rôzne typy grilov zaplavili trh. Vybrať elektrický, plynový alebo ten na uhlie? Láka vás jednoduchá údržba alebo ľahké grilovanie? Vyberte si ten pravý gril v pár minútach. Máme totiž gril pre každého.
Čo v článku nájdete:
- Ako vybrať správny gril
- Ako postaviť gril
- Ako grilovať ľahko a rýchlo
- Starostlivosť o gril
- Príslušenstvo ku grilom
Ako vybrať správny gril
S výberom grilu je to skoro rovnako ošemetné, ako s výberom auta. Je potrebné zvážiť pomer cena výkon, výdrž, spotreba. Než dospejete k rozhodnutiu, aký gril vybrať a následne aký gril kúpiť, musíte zvážiť veľa faktorov. Na začiatku si musíte ujasniť pár parametrov, vďaka ktorým prídete na to, aký je najlepší gril pod slnkom. Pre každého je totiž najlepšie niečo iné. Nechajte si od nás poradiť, aký záhradný gril je pre vás ten pravý.
Ako prvé si odpovedzte na päť základných otázok. Koľko chcete do kúpy investovať, pre aké početné skupinky hostí chcete pripravovať jedlo, kde chcete jedlo pripravovať, aký veľký gril si môžete dovoliť a aké jednoduché si to vlastne celé predstavujete. Odpovede na tieto otázky vás totiž veľmi rýchlo nasmerujú k vášmu vysnívanému grilu. Pretože veľkosť a uskladnenie sú skoro rovnako podstatné veci, ako to, na čo gril pôjde alebo aký typ jedál na ňom budete radi pripravovať. A to, že elektrický alebo plynový gril sprevádzkováte oveľa rýchlejšie, než keby ste museli rozkúriť gril na uhlie, to je snáď jasné každému.
Mrknite, aké máte možnosti. Pre každého máme niečo a aj ten, kto sa v kuchyni bežne veľmi neohreje, sa môže stať kráľom grilovania. Pretože je to úplne iná disciplína, než obyčajné varenie. Je to totiž druh veľmi delikátneho umenia a na trhu sa ponúkajú kúsky do každej rodiny.
Nemusíte mať práve rodinu, aby sa vám hodil gril, to je jasné, ale akonáhle ho budete mať, uvidíte, že aj to najvzdialenejšie príbuzenstvo k vám bude jazdiť oveľa častejšie. Akonáhle sa zvýšil záujem o tento typ úpravy pokrmov, výrobcovia neváhali a začali vymýšľať tie najvychytanejšie verzie grilov. Niektoré jedlo takmer ugrilujú samé a na vás je len mäso obracať. Iné vyžadujú trošku vašej starostlivosti a schopností. Záleží len na vás, či chcete flákotu na gril plesknúť a ísť si počas prípravy posedieť alebo či patríte k ľuďom, ktorí si pri tom radi postoja a celý proces dozorujú, aby sa potom nechali búchať po chrbte za to, ako neuveriteľne dobre jedlo pripravili. S nami svoju pravú podstatu hneď objavíte!
Aký elektrický gril vybrať?
Začnime teda od toho najjednoduchšieho. A tým je bezpochyby na tomto poli gril elektrický. Aký elektrický gril vybrať? Prvé sa zamerajte na rozmer. Na balkón voľte menšie, na záhradu pokojne väčšie, robia sa v rôznych veľkostiach. Najväčšia výhoda, ktorú vám elektrický gril ponúkne, je to, ako ľahko ho „rozpálite“. Rozpálite ho vlastne jedným pohybom, keď strčíte šnúru do zásuvky. Žiadny neporiadok, žiadna námaha.
Spozornieť ale musíte vo chvíli, keď sa rozhodujete, či si vybrať elektrický alebo kontaktný gril, prípadne zvážte, aký kontaktný gril chcete. Na vysvetlenie – elektrické kúsky majú spravidla zabudovanú vykurovaciu špirálu, ktorá je umiestnená pod grilovacím roštom. V podstate má teda elektrický gril bližšie ku klasickému, ktorý funguje napríklad na uhlí. Oproti tomu kontaktné elektrické grily sa dajú, tým ako fungujú, prirovnať napríklad k panviciam alebo sendvičovačom. Princíp, na ktorom fungujú, je od klasických grilov veľmi odlišný. Je totiž rozdiel, či jedlo pripravujete na rošte alebo na teflónovej ploche. Sami musíte posúdiť, čo od svojho grilu očakávate. Plocha môže byť hladká alebo vrúbkovaná. Výhodou kontaktných grilov je, že sa dajú skvele využiť v interiéroch. Výhodou tých elektrických je potom to, že máte mäso alebo zeleninu ako z akéhokoľvek iného grilu, len je celý proces urýchlený tým, že sa mašina zapojí do elektriny a jedlo sa začne robiť v sekunde.
Najväčší klasik všetkých čias - gril na uhlie
Pokiaľ milujete grilovanie, kvôli nenapodobiteľnej dymovej chuti, ktorú vám vykúzli jedine drevené uhlie, nemáte čo riešiť. Musíte si skrátka vybrať gril na drevené uhlie. Napriek tomu, že sú dnes jednoduchšie nástroje, vďaka ktorým môžete tiež veľmi chutne grilovať, niekto sa jednoducho starej klasiky nevie vzdať. Ono totiž také grilovanie v kotlíkovom grile, ako sa im často hovorí, pretože majú tvar kotlíka, má skutočne niečo do seba. Aby ste si ale naozaj mali na čom pochutnať, musíte vedieť, ako grilovať na uhlí a hlavne, ako správne rozpáliť gril. Alebo ako správne zapáliť gril a nezapáliť nič ďalšie.
Základom je stabilita. Tá vám síce nepomôže gril zapáliť, ale vyhnete sa zapáleniu záhrady alebo posedeniu. Je naozaj dôležité na toto dbať a nezabúdať, že manipulujete s naozaj horúcimi ohorkami a mohlo by dôjsť k zraneniu. Stabilný a pevný gril vám bezpečnosť zaručí. Na rozpálenie odporúčame jednoznačne podpaľovače, vďaka ktorým sa rýchlejšie dostanete na grilovanie. Keď k nemu teda rovno prejdeme, zamerajte sa pri výbere na typ roštu. Najkvalitnejší materiál je liatina, ktoré celkom šliape na päty oceľ, ktorej povrch je potiahnutý niklom. Pokiaľ máte možnosť, skúste sa vyhnúť pochrómovanej oceli a tiež roštom bez povrchovej úpravy. Typ roštu sa totiž prejaví na chuti mäsa.
A čo ďalšie sa prejaví na chuti mäsa? Ľudia stále veria, že je to typ paliva alebo ak chcete - druh dreva. Vedú sa debaty o tom, ktoré drevo na chuť v grile vyhráva. Drevo ako také už ale veľmi nefrčí, veľmi rýchlo zhorí a potom celý večer nerobíte nič iné, než že prikladáte. Stavte preto radšej na brikety, ktoré horia dlho, na drevené uhlie z tvrdého dreva, pokiaľ trváte na tom, že musíte grilovať na dreve alebo – a to vám odporučíme s pokojným svedomím – pokojne verte obyčajnému drevenému uhliu.
Grilovanie na kameni
Keď grilujete na bežnom rošte, veľmi často na mäse vzniká čierny film a mäso vsakuje výpary, ktoré sa vytvárajú, keď tuk odkvapkáva na rozpálenú plochu. A pretože to nie je považované za príliš zdravé, snažíme sa tomu vyhnúť. Keď sa naučíte, ako grilovať na kameni, strach, že pokrmy nebudú zdravé, vás hneď opustia! Väčšinou sa využívajú prírodné lávové alebo žulové kamene.
Lávové kamene sú čoraz obľúbenejšie. Máte dve možnosti, ako grilovať na lávovom grile. Buď si môžete zaobstarať priamo gril, ktorého plocha na prípravu pokrmov ako taká je tvorená práve prírodným lávovým kameňom. Alebo vám môžeme poradiť, ako grilovať na lávových kameňoch, ktoré sa umiestňujú na rošt bežného grilu, ktorý už používate. Ide to totiž veľmi ľahko! Najväčšou výhodou je, že máte k dispozícii oba typy - ten s roštom aj ten kamenný. Kameň len šúpnete na rošt a pozvoľna nahrejete. Pokiaľ nezaberá celú plochu roštu, môžete zároveň používať obe časti a každý dostane v rýchlosti svoj vysnívaný kúsok.
Obe možnosti – kamenný gril aj grilovací kameň, ktorý umiestnite na rošt – sú veľmi populárne a práve na nich pripravíte úplne čokoľvek. Aj to, čo by vám cez obyčajný rošt prepadlo a bolo nenávratne stratené! Bojujú medzi sebou dva typy kameňov. Výborný je aj žulový kameň. Ako grilovať na žulovom kameni pochopí úplne každý, je to s ním rovnaké ako s lávovým, ale opäť musíte dbať na pomalé rozohriatie kameňa. Žula má totiž väčšiu tendenciu praskať. Pri oboch typoch potom musíte dávať pozor na teplotné šoky. Napriek tomu, že sa kamene veľmi dobre udržujú, pokiaľ ich rýchlo rozpálite alebo naopak rýchlo schladíte, máte po srande – kameň totiž okamžite praská.
Plynový gril
Už sme spomínali, že najväčšia klasika všetkých klasík je gril na uhlie. Za tým si samozrejme stojíme, ale to neznamená, že sa jedná o typ najobľúbenejší. S príchodom plynových grilov totiž nastala revolúcia, a tak sa možno stálicou stanú časom tie plynové. Priznajme si, kto by si nechcel akúkoľvek prácu uľahčiť. A keď sa naučíte, ako správne grilovať na plynovom grile, bude to pre vás tou najľahšou činnosťou na svete. Aj keď môže byť plynový záhradný gril oproti ostatným variantom pomerne drahšia záležitosť, rozhodne túto investíciu nebudete v budúcnosti ľutovať.
Hoci plynový gril vzbudzuje rešpekt, pretože s plynom bývajú občas problémy, pri griloch zatiaľ nemôžeme nájsť nič, z čoho by ste mali mať strach. Naopak. Vyzerá to, že by ho v podstate dokázalo obsluhovať aj dieťa. A ešte by urobilo ten najlepší medium rare steak na svete. Hneď vám vysvetlíme, ako by to dokázalo, prvé sa ale pozrite aký plynový gril si môžete vybrať.
Aby pre vás grilovanie v plynovom grile bolo naozaj čo najjednoduchšie, musí mať kúsok, ktorý si zaobstaráte, samozrejme horáky, na ktorých sa bude jedlo pripravovať. Najčastejšie sú k dispozícii dva až tri a jeden bočný. Tie majú každý svoj vlastný spúšťač, a preto môžete niekedy používať iba jeden horák a niekedy pokojne všetky zároveň. Čo je skrátka geniálne, ak niekedy chystáte jedlo pre desať ľudí a inokedy zase len pre dvoch. A aby horáky fungovali, ako majú, musíte regulovať, akú vytvára teplotu. Na to je najlepší teplomer, ktorý je zabudovaný vo veku. A keď už sme pri veku, tak aj to je samozrejme veľmi dôležité. Sú totiž pokrmy, ktoré nie je ľahké otáčať, prípadne také, ktoré potrebujú teplo prijímať zo všetkých strán – teda musíte ich grilovať nepriamo. Práve to vám umožní priestranné veko.
Medzi ďalšie dôležité veci patrí odkladacia plocha. Vyberajte takú, ktorá bude dostatočne veľká. Rošt – siahnite po liatinovom, nerezovom alebo po oceľovom, ktorý je potiahnutý niklom. A aby bola jednoduchá aj manipulácia s grilom, vyberte si taký, ktorý bude mať kvalitnú pojazdnú konštrukciu.
Na bezpečnosť predsa len dbajte
Vtipy o tom, že aj malé dieťa vie, ako pripraviť jedlo na plyne, sú na mieste len dovtedy, kým nad sebou bude mať dozor dospelých. Avšak, presne táto predstava, ako vám aj drobček dokáže naservírovať výborný steak, presne vystihuje jednoduchosť prípravy pokrmov. Najväčšia výhoda týchto grilov je totiž to, že ich rozpálite stlačením gombíka a okamžite môžete začať! Teplomer vám vždy presne ukáže, s akou teplotou máte čo do činenia a keď máte navyše k dispozícii časovač, nemôžete sa stať, že by sa dielo nepodarilo. Čomu ale musíte venovať zvýšenú pozornosť, tak tým je pripojenie plynového grilu. Ideálna je plynová bomba pre 5 kg plynu. Je totiž skladná a dá sa umiestniť do podvozku grilu. Pripojenie fliaš sa líši podľa typu grilu, avšak spravidla je bomba pripojená hadicou. Predajcovia však vždy prikladajú podrobný návod, podľa ktorého pripojíte bambu bez žmurknutia oka.
Ako postaviť gril
Samúkom a samozvaným staviteľom sa dnes veľmi fandí. DIY techniky sú neuveriteľne populárne, pretože v nás prebúdzajú vlastnosti, ktoré nám boli odovzdané od našich predkov. Tí si vedeli poradiť so všetkým. Čo bolo treba si vyrobili, zohnali, vypestovali a nie je dôvod, aby sme v sebe my tieto schopnosti potláčali. Máme ich totiž všetci. A preto každý ľahko dokáže rozlúsknuť návod na stavbu grilu.
Možností, ako postaviť gril, existuje celý rad. Najjednoduchšie je postaviť ten, čo si vybalíte zo škatule. Ale to vlastne hovoríme skôr o skladaní, než o stavbe grilu. Taký kompromis na polceste vám trh ponúka vo forme, povedzme, polotovarov. S tými to väčšinou funguje tak, že dostanete určité časti (rošt, obvodové plechy, atď.) a zakomponujete ich do vymurovanej časti grilu, ktorú ste vybudovali na záhrade. Pokiaľ ale chcete vybudovať úplne všetky časti a pustiť sa do toho od vrcholu, pripravte sa na to, že si vás čaká veľa práce.
Základy sú základ
Keď premýšľate nad tím, ako urobiť gril, musíte zvážiť aj to, aké by mal mať funkcie. Môže vás totiž zaujímať buď ako postaviť záhradný gril, alebo – a to už bude stavanie pre pokročilých – ako postaviť gril s udiarňou. Či tak alebo tak, pri stavbe po domácky musíte počítať s tým, že na začiatku si trošku zakopete. Pri stavbách akéhokoľvek typu je potrebné, aby boli základy v takej hĺbke, ktorá nezamŕza. Hovoríme teda zhruba o 60–80 centimetrov hlbokej jame, ktorú musíte pred stavbou vykopať. Jamu vysypte štrkom a vybetónujte. Tú, základy máte a pusťte sa do samotnej stavby.
Tehly potrebujete dvojakého typu
Pri stavbe nie je vôbec na zahodenie zohnať si nejaký projekt. Môžete osloviť odborníka alebo pokojne niekoho, kto už má záhradný krb postavený a plán sa mu osvedčil. V každom prípade si všetko poriadne namerajte a aspoň trošku načrtnite. Uľahčíte si nákup materiálu a budete mať aj jasnú víziu. Ak už ste v tomto bode, už sa do toho môžete pustiť. Starostlivo vyberte druh tehál, ideálne sú mrazuvzdorné lícové tehly, aby vám gril cez zimu nepopraskal. Materiál závisí od toho, aký si prajete dekor. Myslite ale na to, že je dobré použiť dva druhy tehál. Jedným z nich budú tehly šamotové, ktorým nevadí, keď prídu do styku s vysokou teplotou. Tými vymurujte vnútorné časti krbu (grilu), v ktorých bude skutočne vysoká teplota. Aby ste ich spojili dostatočne odolným materiálom, opäť skúste šamot alebo tzv. šamotovú zmes. Malta na škárovanie môže byť bežná, ale počas tohto procesu ju starostlivo utierajte, aby bol krb vzhľadovo pekný.
S komínom alebo bez
Nedá sa ale samozrejme myslieť len na to, aby bol gril pekný, dôležitá je aj jeho funkčnosť. Pri murovaní nezabúdajte na to, kam umiestnite rošt. Drážky je vhodné umiestniť niekoľkokrát a to v rôznych výškach, pretože budete určite pripravovať pokrmy, ktoré potrebujú rôzne druhy žiary. Akonáhle spracujete priestor, kde sa bude grilovať, vrhnite sa na odvádzanie dymu. Pri záhradných griloch je dobré vybudovať aj komín, aby ste sa v jeho okolí nedusili vznikajúcimi výparmi. Výška komína by sa mala pohybovať aspoň okolo 2,5 metra nad zemou, a pokiaľ možno by mal byť zakrytý strieškou. Pretože vďaka strieške vám nebudú stekať nečistoty na plochu určenú na prípravu pokrmov. Variantom je tiež otvorený gril. Často sa ľudia boja, že v pergole otvorený gril mať nemôžu. Nie je to pravda, pokiaľ ho umiestnite k okraju, môžete mať gril bez komína v pergole úplne pokojne.
Využite gril na max – vyúďte si napríklad prasiatko
Pokiaľ veríte, že to pravé je pre vás stavba grilu s udiarňou, poďte do toho! Využijete tak záhradný gril na maximum. Začať môžete úplne rovnako ako pri stavbe záhradného grilu, pri tom s udiarňou je ale potrebné vybudovať ohnisko. Môžete si ho kúpiť už hotové, alebo si ho vymurovať zo šamotových tehál. Pokiaľ si kúrenisko kúpite, bude mať už vytvorený vývod pre dymovod, ktorým sa dostane údiaci dym do samotnej udiarne. Ak budete ohnisko sami budovať, na vývod myslite. Samotný dymovod by mal mať dĺžku optimálne 1,5 metra. Udiareň si vymurujte z jednej alebo druhej strany vedľa otvoreného ohniska. Nezabudnite na akom princípe udiareň funguje, dymovodom sa do nej bude dostávať dym, ktorý vám potraviny vyúdi. Musíte do udiarne umiestniť tyč, na ktorej budete vešať háky, na ktorých sa bude údiť. Udiareň musí dobre tesniť, pri inštalácii dverí preto myslite na to, aby boli dosť veľké, najlepšie plechové a hlavne s tesnením. Vhodné je napríklad tesnenie do krbových kachlí. Na dno udiarne položte špeciálny piesok, ktorý bude vsakovať mastnotu a môžete sa pustiť do údenia. Napríklad prasiate.
Že sa vám údené prasiatko veľmi nezdá a radšej by ste si pašíka hodili na gril? V tom prípade vás určite zaujme stavba grilu na prasiatku. Nebojte sa, že by ste na ňom museli pripravovať iba bravčové pokrmy. Dá sa na ňom robiť aj hydina, vlastne zrazu môžete urobiť pokojne aj osem kurčiat! Gril na prasiatku funguje na princípe bežného ražne – mäso sa teda otáča nad plameňom. Logicky je teda potreba motoriek, vidlice na napichnutie, plechové plochy, ktoré budú mäso pri opekaní chrániť pred vetrom, nohy, na ktorých bude gril stáť. Musíte mať skúsenosti so zváraním alebo spájkovaním, aby ste si gril dali dohromady, čo je práca pre skúsených domácich majstrov a my osobne fandíme skôr kúpu. Pretože tá vás bude zaručene stáť oveľa menej času aj námahy!
Ako grilovať ľahko a rýchlo
Základy toho, aký gril vybrať a ako ktorý používať, už sme si prebrali, a tak nezostáva, než pristúpiť k skutočnej akcii. Začíname grilovať! Poradíme vám, ako najlepšie grilovať a tiež, ako zdravo grilovať, aby ste z jedla nemali žiadne výčitky! Svoju šancu na dosiahnutie vyššie spomínaného môžete zaistiť jedným jednoduchým krokom a tým je kúpa kvalitných surovín. U hovädzieho a bravčového mäsa stavte na mäsiara, ktorému môžete veriť a pokiaľ to pôjde, vyhnite sa supermarketom a mrazeným produktom. Mäso, ktoré nie je od mäsiara a navyše je potrebné aj mrazené, je vhodnejšie na dusenie alebo pečenie. Rovnaké to je s rybami, prílohami, zeleninou. Pri všetkom si zakladajte na kvalite. Potom už stačí dodržať pár rád a uvidíte, ako sa všetkým na grilovačke zavďačíte.
Správne grilovanie mäsa
Samozrejme, že všetkých nadšencov zapálených do grilovania najviac zaujíma, ako správne grilovať mäso. Často k chybám dochádza už pri marinovaní mäsa. Ono totiž marinovanie tesne pred začiatkom žiadnu parádu neurobí. Niektoré druhy mäsa sa musia marinovať aj viac ako 24 hodín. Aby bol efekt marinády aspoň nejaký, je dobré marinovať aspoň tri hodiny vopred. A čo je zárukou skvelej chuti? Domáca marináda. Stačí olivový olej s bylinkami, korením a soľou a máte vyhrané. Kupovaným produktom sa radšej vyhnite, pretože tie chuť mäsa väčšinou pokazí.
Než hodíte mäso na rošt, musíte marinádu aspoň trošku utrieť, aby olej nekvapkal do grilu a nevznikali tak karcinogénne výpary. Mäso nesmiete pripravovať hneď po vytiahnutí z chladničky, nechajte si ho v izbovej teplote aspoň dve hodinky vopred. Zároveň musíte mať poriadne rozpálené. Teplota grilu je pri príprave mäsa zásadná, a preto by ste nemali byť netrpezliví. Získajte na grile 250–300 stupňov. Jedine tak pripravíte šťavnaté steaky, ktoré sa nepripečú. Vyšším teplotám sa vyhýbajte a mäso starostlivo opekajte z oboch strán. Ale! Dávajte si pozor, ako otáčanie vykonávate. Veľmi rozšíreným nešvárom je prepichovanie mäsa vidličkou a to si z hlavy hneď vyžeňte! Prišli by ste tým totiž o všetku šťavu. Obracačka alebo kliešte vám poslúžia oveľa lepšie. A úplne rovnako to funguje napríklad pri rybách, pokrmoch z mletého mäsa a ďalších vecí. Poriadne rozpaľujte a nikdy nič neprepichujte!
Ako grilovať zeleninu
Pre tých, ktorí nie sú úplnými mäsožrútmi, máme samozrejme aj zopár rád, ako si grilovačku pekne užiť a neodchádzať domov s prázdnym žalúdkom. Zelenina v tejto úprave je totiž úplná pecka, či už ako príloha alebo ako samostatný chod. Ak si nie ste istí, akú zeleninu grilovať, verte, že chybu neurobíte so zemiakmi a fenomenálna je samozrejme cuketa! Paradajky, papriky alebo rôzne druhy strukov sú tiež výborné a hlavne, pokiaľ všetko toto nakombinujete s cibuľou. Cibuľa z grilu je totiž vyložene pochúťka. Keď sa vám podarí vychytať špargľovú sezónu, tak ani so špargľou vedľa nešliapnete. Vedľa by ste šliapli, keby ste zeleninu osolili pred grilovaním. Pustila by šťavu a nebola by chrumkavá. Takže ochucujete vždy až po ugrilovaní! Neexistuje univerzálna rada na koľko stupňov grilovať práve zeleninu, všeobecne sa ale odporúča rozpaľovať aspoň 20–30 minút predtým, než sa do opekania zeleniny pustíte. Jednoduchým okom potom spoznáte, že je hotové, a to akonáhle začne zelenina hnednúť. A voilá, máte hotovo.
Netradičné grilovanie a údenie na grile
Mäso máte vždy perfektné a zelenina už vás nebaví? Môžete si na grile pripravovať aj netradičné pokrmy. Skúste napríklad dezerty alebo ovocie! Frčia melóny aj broskyne. Existujú aj rôzne druhy príloh, ktoré sa dajú na grile pripraviť, ako napríklad pita chleba alebo indický chlieb naan. Pre skutočných fajnšmekrov je ale poriadna výzva údenia na grile. Pre tých z vás, čo si nepostavili gril s udiarňou, máme tip ako údiť na grile. Do plynových grilov vám stačí zaobstarať si údiaci box, ktorý prácu zastane za vás. S tými na uhlie to máte tiež jednoduché, stačí umiestniť brikety na jednu stranu ohniska a na druhú alobalovú misku s vodou, ktorá pomôže udržovať pri údení nižšiu teplotu. Keď vám z brikiet zostanú čudujúce uhlíky, môžete zavrieť veko a údiť ako o život.
Starostlivosť o gril
Starostlivosť vyžaduje rodina, auto, elektronika av neposlednom rade aj gril. Nejedná sa o tú najmenšiu investíciu, a preto je dobré, keď vám vydrží čo najdlhšie. Existuje pár jednoduchých krokov, ktoré súvisia s bežným používaním a zazimovaním, ktoré zaistia dlhšiu životnosť grilu.
Nepodceňujte bežné čistenie
Úplným základom je bežné čistenie počas používania. Nenahraditeľným pomocníkom sa pre vás stane kefa. Pre grily na drevené uhlie a tiež pre lacnejšie plynové kúsky je vhodná širšia kefa, ktorá čistenie roštu urýchli, pretože v jednom pohybe dokáže očistiť veľkú časť roštu. Také kefy majú väčšinou trojuholníkový tvar a hovorí sa im aj kefy typu triangel. Liatina a nerez znesú väčší tlak pri čistení, a preto sú pre nich vhodnejšie užšie kefy so štetinami z ocele, na ktoré sa lepšie tlačia. Pre liatinu voľte mäkšie štetiny, pre nerez pokojne kovové a tvrdšie. Pokiaľ máte povrch smaltovaný, siahnite po mosadzných kefových štetinách.
Čistenie si nikdy nenechávajte na koniec, ale venujte sa mu priebežne. Jednak z toho dôvodu, že pokrmy sú rôzne a prelínanie chutí nie je žiaduce a potom aj preto, že po celovečernom grilovaní sa vám nemusí podariť uviesť gril do pôvodnej podoby. Aspoň rýchle zotretie tých najväčších nečistôt vám uľahčí záverečnú prácu. Po tom, čo ugrilujete poslednú klobásku, nechajte prístroj bežať, pokiaľ možno na vyšší výkon a nečistoty nechajte opáliť. Kefou sa nečistôt zbavte a všetky časti, pri ktorých je to možné, s pomocou rukavíc z grilu vytiahnite. Snažte sa naozaj starostlivo každú časť kefou očistiť. Pokiaľ máte gril s poklopom, nezabúdajte tiež naň a handričkou ho zbavte mastnoty. Vyhnite sa bežným saponátom a na čistenie si vždy kúpte špeciálny prípravok, pretože napríklad ten s rozprašovačom je urobený zázrak. Nastriekate, počkáte, zotrite handričkou a máte hotovo.
Roštom čistenie nekončí
Rošt alebo grilovacia plocha ale nie sú jedinými časťami, ktoré potrebujú vyčistiť. S elektrickým grilom to máte najjednoduchšie, ten jednoducho umyjete tam, kde vidíte, že je znečistený. Treba si tiež spomenúť na nádobku, do ktorej odtekala mastnota. Pri griloch na uhlie alebo drevo vám vzniká veľké množstvo odpadu vo forme popola. Ten je tiež nevyhnutné zlikvidovať a priestor, v ktorom sa usadzoval, vydrhnúť. Niektoré časti môžu byť "začudené". Nezabudnite teda tiež na nich, aj keď sa vám zdá, že sú zvonku, a preto nepodstatné. Predsa len ich zotretím predlžujete životnosť celého prístroja.
Čistenie plynového grilu sa vždy odvíja od jeho konštrukcie. Snažte sa starostlivo dostať pod každý kryt a ku každému horáku, aby nikdy nedošlo k upchatiu. Opäť stavte na špeciálne prípravky, ktoré sú na tieto typy čistenia určené. A hlavne nepoužívajte obyčajné kuchynské hubky, ale pri nákupe prípravku rovno siahnite aj po vhodných hubkách alebo handričkách. Kuchynské hubky nie sú pre grily to pravé a mohli by ich nenávratne poškodiť.
Poriadne sa do toho oprite na záver sezóny
Pokiaľ počas sezóny venujete grilu aspoň základnú starostlivosť, na konci vás nečaká žiadny horor. Napriek tomu je ale dobré posledné čistenie urobiť dôkladnejšie a pred zazimovaním gril uviesť do perfektného stavu. Opäť je to najľahšie pri elektrických kúskoch, ktoré očistíte, pevne zviažete kábel, prikryjete ochranným obalom a uložíte niekam, kde nepríde do styku s vlhkom. A máte elektrický gril zazimovaný. S grilom na uhlie je tiež dobré vyhnúť sa vlhkým priestorom, ale máte u nich istotu, že sa ich vnútorné fungovanie nepokazí. Napriek tomu si vyberte suché miesto, aby nedochádzalo k zbytočnému opotrebovaniu kovových častí a nezabudnite na ochranný obal.
Pretože plynové grily a ich fungovanie závisí od plynovej bomby, je potrebné postarať sa pred zazimovaním aj o ňu. Bombu musíte na zimu odpojiť alebo aspoň uzavrieť prívod plynu z bomby. Skontrolujte tiež hadičku, ktorá má na starosti prívod plynu. Nemala by byť ničím zanesená a predovšetkým ide o to, aby v nej neboli praskliny, nech nie ste na jar prekvapení, že vám plyn uniká, radšej vykonajte kontrolu znova. Nakoniec opäť premyslite, na aké miesto gril uskladníte. Ochranný obal všetku prácu nezastane, a preto je vhodná napríklad garáž alebo pivnica. Pri skladovaní vonku umiestnite gril aspoň pod striešku.
Opravy zverte radšej odborníkom
Správne skladovanie a správna údržba samozrejme neurobí z grilu doživotného parťáka. Ako ktorýkoľvek iný spotrebič, ktorý nemáme len na okrasu, sa aj gril opotrebováva. Niektoré časti grilov môžete opraviť svojpomocne, ale vždy je dobré poradiť sa s odborníkmi. Pokiaľ sa jedná o spadnutú nožičku, ktorú si sami doma zvaríte, pravdepodobne by vám odborník žiadnu geniálnu radu nedal. Ale pokiaľ vás trápi oprava plynového alebo dokonca oprava elektrického grilu, nebojte sa poradiť. Elektrické obvody sú chúlostivé a šanca, že prístroji skôr uškodíte, je väčšia, než šanca na jeho záchranu.
Príslušenstvo ku grilom
Príslušenstvo na grilovanie je nenahraditeľné, či už sa jedná o spomínané čistenie, o samotnú prípravu jedál alebo o to, aby ste vyzerali ako poriadny gril master. Na to vám stačí pekná zástera a slušivá kuchárska čiapka, ale pri ďalších nevyhnutnostiach je potrebné trošku zamyslieť.
Rýchlo podpáľte a poďte na to
Ani si neviete predstaviť, ako vám prácu uľahčí kvalitný podpaľovač. Keď máte elektrický a plynový gril, tak vás toto netrápi, ale domácnosť klasikov verným grilom na uhlie sa bez podpaľovača nezaobíde. Takže podpaľovače do košíka rozhodne hoďte. Rovnako ako rukavice. Pri manipulácii s roštami alebo grilovacími plochami si bez rukavíc zo špeciálnych odolných materiálov jedine ublížite. Aby sa vám ľahko manipulovalo aj s jedlom a nielen s roštmi, kúpte si obracačku a kliešte. Prihodiť môžete aj vidličku.
Keď už je rozpálené
Pripravení ste dostatočne, tak teraz pár pomocníkov na prípravu. Úplne geniálne výmyslom je teplomer alebo termosonda. S týmito kúskami o šťavnatosť rozhodne neprídete, budete presne vedieť v koľkých stupňoch mäso z grilu sňať. Aby ste sa ale neochudili o špeciálne prípravy jedál, môžete si dokúpiť prídavné rošty. Napríklad pizza kameň alebo rošt na prudké pečenie, tzv searing. Na trhu sú tiež rôzne panvice, ktoré sú na gril vhodné a dajú sa v nich robiť omáčky alebo napríklad španielska paella. Čo je ale úplným trhákom, tak špeciálny držiak na hydinu. S ním urobíte také grilované kura, že vás stravníci ruky odtrhnú! A pokiaľ budete dbať na všetky rady, ktoré sme vám poskytli, vaše ruky si na konci leta po grilovacej mánii zaručene budú chcieť oddýchnuť!