Recept: Vianočná medovníková torta

Recept: Vianočná medovníková torta

Biano + Szotyi_creations

Vôňa medových zákuskov na Vianoce nesmie chýbať ani u vás doma. Inšpirujte sa a pripravte si medovníkovú tortu podľa tohto jednoduchého receptu.

Suroviny na tortovú formu s priemerom 18 cm na piškótu:

  • 35 dkg múky
  • 20 dkg cukru
  • 3 lyžičky zmesi perníkového korenia
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 20 dkg masla
  • 2 dl mlieka
  • 1 tyčinka vanilky
  • pomarančová kôra

Na krém:

  • 400 g mascarpone
  • 200 ml smotany (na šľahanie)
  • 100 ml smotany (rastlinnej)
  • 150 g cukru
  • 2 vrchovaté lyžičky škorice
  • 1 balenie želatínového fixu
Zdroj: @szotyi_creations

Postup:

Maslo izbovej teploty a cukor vyšľaháme mixérom na penu. Po jednom pridáme vajcia, potom mlieko, med, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Múku preosejeme do misy, pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkovú zmes a soľ. Zmiešame s mliečnou zmesou a miešame tak, aby sa nám nevytvorili hrudky. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, vytiahneme až po okraj formy a trocha udierame o dosku, aby vyšli bublinky, aby vrch čo najmenej popraskal.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov na vzduchu 45-50 minút. Skontrolujeme špáratkom a nakoniec necháme vychladnúť.

Príprava krému:

Dva druhy studenej smotany vyšľaháme do šľahačky, pridáme želatínový fix a necháme postáť. Mascarpone vyšľaháme pri izbovej teplote, pridáme práškový cukor, škoricu a nakoniec - postupne - zašľaháme šľahačku.

Vrch vychladnutej piškóty rovno zrežeme a prekrojíme priečne na tri rovnaké časti. Naplníme ho krémom a nakoniec ním tortu z vonkajšej strany prikryjeme. Vrch ozdobíme perníkom, vetvičkou rozmarínu, prípadne aj šľahačkou.

Prajeme dobrú chuť!

Pochváľte sa ako sa vám medovníkova torta podarila a označte nás na Instagrame @biano.sk