Recept: Vianočná medovníková torta
Vôňa medových zákuskov na Vianoce nesmie chýbať ani u vás doma. Inšpirujte sa a pripravte si medovníkovú tortu podľa tohto jednoduchého receptu.
Suroviny na tortovú formu s priemerom 18 cm na piškótu:
- 35 dkg múky
- 20 dkg cukru
- 3 lyžičky zmesi perníkového korenia
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 3 vajcia
- 2 lyžice medu
- 20 dkg masla
- 2 dl mlieka
- 1 tyčinka vanilky
- pomarančová kôra
Na krém:
- 400 g mascarpone
- 200 ml smotany (na šľahanie)
- 100 ml smotany (rastlinnej)
- 150 g cukru
- 2 vrchovaté lyžičky škorice
- 1 balenie želatínového fixu
Postup:
Maslo izbovej teploty a cukor vyšľaháme mixérom na penu. Po jednom pridáme vajcia, potom mlieko, med, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Múku preosejeme do misy, pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkovú zmes a soľ. Zmiešame s mliečnou zmesou a miešame tak, aby sa nám nevytvorili hrudky. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, vytiahneme až po okraj formy a trocha udierame o dosku, aby vyšli bublinky, aby vrch čo najmenej popraskal.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov na vzduchu 45-50 minút. Skontrolujeme špáratkom a nakoniec necháme vychladnúť.
Príprava krému:
Dva druhy studenej smotany vyšľaháme do šľahačky, pridáme želatínový fix a necháme postáť. Mascarpone vyšľaháme pri izbovej teplote, pridáme práškový cukor, škoricu a nakoniec - postupne - zašľaháme šľahačku.
Vrch vychladnutej piškóty rovno zrežeme a prekrojíme priečne na tri rovnaké časti. Naplníme ho krémom a nakoniec ním tortu z vonkajšej strany prikryjeme. Vrch ozdobíme perníkom, vetvičkou rozmarínu, prípadne aj šľahačkou.
Prajeme dobrú chuť!
Pochváľte sa ako sa vám medovníkova torta podarila a označte nás na Instagrame @biano.sk