Schwarzwaldská torta podľa blogerky Lžička cukru
Spojenie šľahačky, čokolády a čerešní je stávka na istotu. Spoločne s Markétou z blogu Lžička cukru sme pre vás pripravili recept na obľúbenú schwarzwaldskú tortu v modernej variante. Ako na to?
Schwarzwaldská torta (alebo aj black forest torta) v podaní blogerky Lžička cukru, to sú tri poschodia korpusu spojené šľahačkou a čerešňovým rozvarom ozdobené k dokonalosti čerstvými čerešňami.
Skúste tradičný dezert urobiť v nahej variante a získate modernú dobrotu, ktorá skvele doplní letnú hostinu alebo urobí radosť ako narodeninová torta.
Ingrediencie
Na tortu s priemerom 15 cm:
- 240 g hladkej múky
- 3 vajíčka
- 200 g krupicového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 200 ml mlieka
- 130 g rastlinného oleja
- 170 g uvarenej silnej kávy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Na náplň:
- 100 g krupicového cukru
- 250 g čerešní
- 250 g mascarpone
- 250 g smotany na šľahanie
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžica práškového cukru
- 100 g horkej čokolády
- cca 15 ks čerešní na ozdobu
Postup
Rúru predhrejeme na 180 °C a tri tortové formy vymastíme maslom. Ak nemáme tri rovnaké formy, pečieme korpus postupne či naraz v jednej vysokej forme, potom ho však budeme musieť prerezať. Múku, kakao, cukor, kypriaci prášok a štipku soli zmiešame v jednej mise. V druhej zmiešame mlieko, olej, vajíčka a studenú uvarenú kávu. K týmto mokrým surovinám postupne pridávame suroviny sypké, až vymiešame hladké cesto. To prelejeme do pripravených foriem a pečieme v predhriatej rúre 40-45 minút. Necháme mierne vychladnúť vo formách a potom korpusy vyberieme, presunieme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme čerešňový rozvar. Čerešne umyjeme vykôstkujeme, vložíme spolu so 100 g krupicového cukru do menšieho hrnca a pomaly zahrievame. Necháme ich ľahko povariť, potom rozvar rozmixujeme, ak je moc tekutý, tak ho ešte chvíľku varíme, potom necháme celkom vychladnúť.
Teraz si pripravíme krém: šľahačku vyšľaháme do tuha, potom pridáme mascarpone, lyžicu práškového cukru a kakao a opäť vyšľaháme do tuhého krému. Čokoládu nastrúhame na hoblinky a dáme zatiaľ bokom.
Keď sú korpusy aj rozvar vychladnuté, môžeme sa vrhnúť na kompletizáciu torty. Ak sú korpusy vypuklé, najskôr ich zrežeme do rovna. Spodné poschodie potrieme hustým čerešňovým rozvarom, potom 1/3 pripraveného krému a posypeme čokoládou. Priklopíme druhým korpusom a opäť všetky kroky zopakujeme. Posledné poschodie ozdobíme rovnakým spôsobom, nakoniec poukladáme čerešňami a máme hotovo!
Dobrú chuť!
Upiekli ste si tortu podľa nášho receptu? Zdieľajte s nami fotky na Facebooku alebo Instagrame a označte náš profil @biano.sk alebo použite hashtag #bianosk