10 parametrov, podľa ktorých vybrať rýchlovarnú kanvicu

10 parametrov, podľa ktorých vybrať rýchlovarnú kanvicu

Hana Šormová

Rýchlovarná kanvica je nevyhnutný pomocník, bez ktorého sa dnes už asi nezaobídete. Vieme, na čo pri jej výbere myslieť, aj to, ako sa o rýchlovarnú kanvicu správne starať, aby vám slúžila čo najdlhšie.

Aj keď si horúcu vodu ohrejete aj na sporáku, bez rýchlovarnej kanvice sa v modernej domácnosti už nezaobídete. Viete, ale, podľa čoho kanvicu vyberať? Určite sa nenechajte zlákať iba ľúbivým dizajnom a skontrolujte si, či vybraný model spĺňa vaše požiadavky a presne zapadne do vášho životného štýlu. Inou kanvicu si vyberie mladý pár, inú veľká rodina. Najdôležitejšie parametre pri nákupe rýchlovarnej kanvice sú tri: objem, tepelná špirála a príkon. Poradíme vám, ako podľa nich vyberať.

Objem

Vyrába sa celá rada rôzne veľkých kanvíc od 0,4 l až po 2 l. Zvážte, koľko sa vás pohybuje v domácnosti. Ak ste iba dvaja, vystačíte si aj s litrovou kanvicou, ale ak často hostíte návštevy, bude lepší väčší objem. Veľmi časté sú kanvica s objemom 1,7 l, ktoré sú vhodné pre štyroch a viacčlennú rodinu. Kanvicu o väčšom objeme využijete aj pri varení - vodu v nej ohrejete rýchlejšie ako v hrnci na sporáku. Majte na pamäti energetickú úspornosť a nevarte zbytočne veľa alebo naopak málo vody vo veľkej kanvici.

BIANO TIP: Ak vám zostane voda v kanvici, nevylievajte ju. Využijete ju pri umývaní riadu alebo vychladnutú na zalievanie izbových rastlín či oplachovanie zeleniny.

Umiestnenie ohrevnej špirály

Funkciou ohrevnej špirály je ohrievanie vody. Sledujte, kde sa v kanvici nachádza - vyberať si môžete medzi krytým a nekrytým úložiskom.

  • Kryté uloženie:

+ nedochádza k usadzovaniu vodného kameňa na špirále
- pomalšie ohrievanie vody

  • Nekryté uloženie:

+ rýchlejšie ohrievanie vody
- častejšie ukladanie vodného kameňa na samotnej ohrevnej špirále

Príkon rýchlovarnej kanvice

Fyzikálna veličina, ktorá v prípade kanvice udáva, za ako dlho sa voda ohreje do bodu varu, tj. na 100 ° C. Jedná sa teda o jeden z najdôležitejších nákupných parametrov. Základné pravidlo je: čím vyšší príkon, tým rýchlejšie sa voda ohreje, ale tým viac energie kanvica spotrebuje. Vyberať môžete kanvicu s príkonom od 700 W do 3000 W. Na ohrievanie 1 l vody vám postačí príkon 1500 W, komfortná zóna sa ale pohybuje v rozmedzí 2000 a 2400 W, kedy má kanvica optimálny pomer rýchlosti ohrevu a spotreby energie.

Cena

Cenu rýchlovarných kanvíc ovplyvňuje napríklad objem, materiál, príkon, kvalita spracovania, dizajn, značka výrobcu alebo ďalšie pridané parametre, ako je napríklad teplomer. Nie je preto dobré vyberať kanvicu len podľa ceny.

Materiál

Dá sa povedať, že čím nižšia cena, tým lacnejšie materiály, ktoré boli pri výrobe kanvice použité. Niektoré z nich navyše môžu ovplyvňovať chuť prevarenej vody, čo je určite nežiaduce. Za najkvalitnejšie sa považuje kombinácia nerezu a polypropylénu, prípadne tvrdý plast. Rýchlovarné kanvice sa ale vyrábajú aj z hliníka, keramiky či skla.

Počet plášťov

Lacnejšie kanvice mávajú len jeden plášť, čo znamená, že po uvarení voda v kanvici rýchlejšie chladne. Dvojplášťové kanvice, ktoré majú medzi svojimi dvoma vrstvami medzeru, teplo lepšie izolujú. Niektoré kanvice sú ale jednoplášťové, zato s dvojplášťovým vekom, čo je skvelá kombinácia, pretože teplo uniká najrýchlejšie práve ním.

Vyberte si rýchlovarnú kanvicu na Biane:

Bezpečnostné prvky

Uistite sa, že je vami vybraná rýchlovarná kanvica tiež bezpečná. Základnými bezpečnostnými prvkami, ktoré musia mať všetky kanvice, sú automatické vypínanie (kanvica sa sama vypne, akonáhle voda v nej dosiahne bod varu), svetelná a zvuková signalizácia, tepelná poistka (kanvica sa vypne, pokiaľ v nej nie je voda).

Dĺžka napájacieho kábla

Dĺžku kábla voľte s ohľadom na plánovanom umiestnení kanvice v kuchyni. Kábel by nemal byť namáhaný v príliš tesných priestoroch a ani naťahovaný na dlhšiu vzdialenosť. Na trhu existujú aj rýchlovarné kanvice s praktickým navíjacím elektrickým káblom.

Vodoznak

Aby ste mohli ľahko kontrolovať hladinu vody, kúpte si rýchlovarnú kanvicu s vodoznakom. Niektoré typy rýchlovarných kanvíc z neho majú aj vyznačený objem alebo približný počet šálok, takže nebudete zbytočne variť viac vody, než je potrebné. To vám ešte viac uľahčí kanvica s vodoznakom obojstranným.

Nastavenie teploty

Možnosť nastavenia teploty u rýchlovarnej kanvice ocenia predovšetkým milovníci čaju a kávy, ktorí potrebujú svoju šálku zaliať vodou o určitej teplote, napríklad u zeleného čaju to je 60 až 80 ° C. Variantom potom je rýchlovarná kanvica so zabudovaným teplomerom - teplotu nemôžete nastaviť, ale môžete ju aspoň kontrolovať.

BIANO TIP: Viete, ako sa správne o rýchlovarnú kanvicu starať?

Aby ste predišli zaneseniu kanvice vodným kameňom, je nutné sa o ňu priebežne dobre starať. S niekoľkými jednoduchými pravidlami predĺžite jej životnosť aj o niekoľko rokov. Navyše platí, že čím je kanvica viac zanesená vodným kameňom, tým dlhšie bude trvať ohrev vody a bude treba aj viac elektrickej energie.

  1. Varte rozumné množstvo vody - vyberte správne množstvo vody podľa odhadovaného počtu šálok čaju, kávy alebo iného nápoja
  2. Nikdy nenechávejte nepoužitú vodu stát v kanvici - môžete jej napríklad zaliať kvety, ak chcete byť šporovliví
  3. Odstraňujte vodný kameň včas a pravidelne - existujú špeciálne prípravky na jeho odstránenie, alebo môžete využiť horúcu (nie vriacu) zmes vody s octom v pomere 1: 1 (nemilý zápach octu zmierni kyselina citrónová)