Chystáte sa grilovať? Vyberte si správny gril!
Dni sa predlžujú a teplota je príjemná aj vo večerných hodinách. Ako s tým naložiť? Čo by ste povedali na grilovanie? Ak ešte nemáte gril a plánujete to napraviť, pomôžeme vám s výberom toho správneho.
Úprava mäsa na ohni je jednou z najstarších úprav vôbec. Moderná doba si však žiada moderný prístup, takže od ohniska sme sa presunuli ku grilu a z jaskýň na záhrady či verandy. Na grile môžeme mäso stále pripravovať klasicky na ohni, ale na výber sú aj iné varianty. Aký gril je vhodnejší na záhradu a aký naopak napríklad na balkón? Poďte si vybrať.
Aký gril vybrať?
Než začnete so samotným výberom, premyslite si pár základných otázok:
1. Koľko chcem do grilu investovať?
Nie všetky lacné grily sú zlé, ale napriek tomu, ak mienite grilovať častejšie ako raz za sezónu, sa neoplatí do košíka vložiť hneď ten najlacnejší.
2. Pre koľkých ľudí budem grilovať?
Je rozdiel, či budete grilovať vo dvojici, alebo pozvete celé susedstvo. Kúpte veľkosť na základe svojich potrieb.
3. Mám gril kde uskladniť?
Ak máte obmedzenejšie priestory, prispôsobte tomu veľkosť obstarávaného grilu.
4. Kde chcem grilovať?
Bude gril len na záhrade, alebo budem grilovať na verande či balkóne? Na rôzne príležitosti sa hodia rôzne druhy.
Všeobecné zásady pre grily:
1. Stabilita a bezpečnosť
Vzhľadom k tomu, že žiar na grile nie je zanedbateľný, nemali by ste tento bod podceniť. Gril by mal byť dostatočne stabilný napríklad proti nechcenému zakopnutiu alebo napríklad vetru.
2. Jednoduchá údržba
Všetky časti by mali byť dobre prístupné pre prípadnú údržbu, či ísť ľahko odmontovať.
3. Kvalitný rošt
Ideálne liatinový alebo nerezový. Rošt by mal zaberať čo najväčšiu plochu grilu.
4. Teplomer vo veku
Ukáže, či je gril už rozohriaty, takže sa mäso prepečie a nevysuší.
5. Pozor na popáleniny
Všetky úchytky a držiaky musia byť z ohňovzdorného materiálu, ktorý nevedie teplo.
6. Odkladacie plochy
Aby ste nemuseli žonglovať s hotovými pokrmami a rýchlo premýšľať, kam čo dať, než sa to spáli, mal by dobrý gril myslieť aj na to.
Grily na drevené uhlie
Najobľúbenejší a najpredávanejší je gril na drevené uhlie, príprava mäsa na ňom je najviac podobná príprave na otvorenom ohni. Postupné horenie dreveného uhlia uvoľňuje žiar, vďaka ktorému sa mäso postupne prepečie. Príprava je zdĺhavejšia, odmenou vám za to bude nenahraditeľná atmosféra aj chuť mäsa a zeleniny.
Pre bezpečné používanie je potrebná pevná a stabilná konštrukcia. V žiadnom prípade sa nesmie kývať. To ide ruka v ruke s vyššou váhou, u väčších a ťažších modelov oceníte, keď budú mať kolieska.
Aby gril na drevené uhlie dobre plnil svoju funkciu, mal by mať:
- jednoduché ovládanie prívodu vzduchu
- veko s ventilačným otvorom
- žiaruvzdorné madlá
- polohovateľný rošt
- vyberateľnú nádobu na popol
+ nižšia cena, jednoduchá manipulácia, autentická atmosféra
- dlhšia doba prípravy, veľká spotreba paliva, nemožnosť rýchlej regulácie teploty, dym
Grily s lávovými kameňmi
Lávové kamene sú zahrievané buď plynovými horákmi alebo elektrinou a veľmi rýchlo absorbujú teplo. Vďaka tomu, že sú porézne, sa do nich vstrebe aj veľká časť odkvapkávajúceho tuku. Napriek tomu je veľmi ľahké ich vyčistiť
Údržba lávových kameňov:
Po skončení grilovania len rozohrejte gril na najvyššiu teplotu a nechajte rozohriaty približne päť minút. Za tú dobu sa z kameňov vypália všetky vsiaknuté nečistoty. Kamene je nutné čas od času vymeniť. Že doslúžili spoznáte tak, že sa začnú drobiť. Priemerná životnosť je približne jedna sezóna, všetko sa samozrejme tiež odvíja od frekvencie grilovanie.
+ bez prepaľovania tukov, vysoká výhrevnosť, zdravšie príprava pokrmov
- nutnosť výmeny lávových kameňov
Plynové grily
Plynové grily sú ideálne tam, kde sa nehodí dym a odletujúci popolček. Žiar je produkovaný horákmi, ktoré sú pripojené na propán-butánovú fľašu. Niektoré grily majú aj odvod odkvapkávajúceho tuku, takže sa v ohni neprepaľuje.
Čo by mal mať dobrý plynový gril:
- zapálenie každého horáka zvlášť
- horáky z kvalitného materiálu
- odkladacie priestory
- výkon v rozmedzí 6-10 kW
- kolieska pre ľahkú manipuláciu - predovšetkým ťažšie modely
+ možno regulovať výkon, grilovanie bez popolčeka a iných splodín, grilovanie bez zdĺhavého rozohrievania
- vyššia váha, vyššia cena, horšia manipulácia
RBS grily
Tieto grily je možné vnímať ako podskupinu plynových grilov. Radiant Burner System je technológia, ktorá spočíva v umiestnení dvoch keramických horákov po bokoch grilovacej vane. Tým je zaistené rovnomerné rozloženie teploty a navyše je ešte zamedzené vzplanutiu odkvapkávajúceho tuku z mäsa.
+ zdravšie príprava pokrmov, rovnomerná teplota v celom grile, nehrozí vznietenie odkvapkávajúcich štiav
- vyššia cena i náklady na prevádzku
Elektrické grily
Po elektrickom grile siahnite, ak plánujete grilovať na verande, balkóne či doma. Ak grilujete na chate a gril si prevážate z domova, bude vďaka svojej nižšej hmotnosti vhodnou voľbou. U elektrických grilov sa nahrievajú vykurovacie špirály, ktoré potom odovzdávajú teplo ďalej. Niektoré grily majú špirálu zabudovanú v teflónovej doske. Špirála by mala byť ľahko prístupná, kvôli údržbe.
Elektrické grily možno deliť na klasické grily a na grily kontaktné. Rozdiel spočíva predovšetkým v tom, že kontaktný gril opeká pokrm z oboch strán zároveň, klasický gril len z jednej strany.
Čo od kvalitného elektrického grilu požadovať:
- nastaviteľnú teplotu
- nepriľnavý povrch
- vyberateľnú nádobu na odkvapkávajúci tuk
- svetelnú indikáciu teploty
+ možnosť využitia aj v interiéri, regulácia teploty, ľahká údržba, ľahký
- vyššia cena, závislosť na zdroji elektriny