Čo nesmie chýbať v domácom minibare
Radi pozývate priateľov v piatok večer na pohárik k sebe domov? Očarte každú návštevu štýlovým domácim minibarom, zásobeným kvalitným alkoholom aj krásnym sklom. A na panáka či koktail do baru už nikto nebude chcieť.
Ak ste pivári či vinári a tvrdý alkohol ani koktaily vám nič nehovoria, najskôr sa bez domáceho minibaru zaobídete. Ale mať fľaše dobrej whisky, vodky či ginu, schované niekde vo špajze v kuchyni, by bol skoro hriech. Väčšina týchto fliaš totiž vyzerá pekne sama o sebe a taký minibar môže oživiť tmavý kút bez toho, aby ste si lámali hlavu s vhodnou dekoráciou. Vystavte svoje najlepšie fľaše pekne na oči, nech každá návšteva hneď vie, čo si môže dať. Každý, koho pozvete na návštevu, bude nadšený z toho výberu. Keď navyše pridáte shaker a pre daný drink aj ten správny pohárik, budú sa chcieť všetci schádzať u vás.
Ako vyberať alkohol do minibaru?
Bez fliaš kvalitného alkoholu by domáci bar nebol barom. Zo začiatku vyberajte podľa toho, čo máte sami radi, aké koktaily viete pripraviť a na ktoré máte potrebné náčinie.
1. Nekupujte ochutený alkohol, aspon nie hneď. Pre začiatok voľte základné druhy ako rum, vodku, gin, whisky a tequilu, s kterými je miešanie ďaleko ľahšie. Ak vám nestačí miešanie s ovocnými džúsmi, môžete si doma vyrobiť vlastné sirupy alebo infúzie (skúste do fľaše vodky naložiť vanilkový struk alebo čerstvé ovocie - dobrota!).
2. Zamerajte sa na to, čo máte rádi. Pokiaľ si potrpíte na kvalitnú whisku či rum, kúpte si viacej rôznych druhov a ochutnávajte, porovnávajte a párujte. Pánska seancia s pohárikom alkoholu a dutnikom tak bude naraz štýlovou záležitosťou. A naopak - ak práve nemusíte tequilu ani koktaily z nej, nie je dôvod si ju kupovať.
3. Miniatúrne fľaštičky alkoholu, ktoré zoženiete v špeciálnych obchodoch, vám pomôžu s rozhodovaním. Možno by ste chceli doma miešať nejaký koktail, ale vlastne ani neviete, ako by vám chutnal - vďaka minifľaštičke zistíte, či má cenu kupovať veľkú fľašu, alebo radšej nie.
Vyberte si pojazdný barový stolík:
Vyberajte alkohol podľa svojho rozpočtu
1. Nízky rozpočet - vyberte si tri základné druhy alkoholu, které máte najradšej (alebo které obsahujú vaše obľúbené koktaily). Skúste trebárs biele trio: vodka, gin a bieílý rum. S nimi vyčarujete obľúbené mojito či cuba libre, bloody mary alebo gin-tonic. Keď k ním vyberiete ešte malú fľašku niečoho horkého, pripravíte celú radu miešaných drinkov.
2. Stredný rozpočet - ak môžete, investujte do piatich až šiestich základných druhov: vodka, rum (biely i hnedý), gin, tequila (biela i zlatá), whisky. K ním priberte dve fľašky horkého alkoholu (vermut, becherovka) alebo jednu fľašku horkého alkoholu a jednu fľašku sladkého likéru (s pomarančovým vyčarujete trebárs obľúbenú margaritu).
3. Vyšší rozpočet - najskôr nekúpite deväť fliaš základného alkoholu naraz, ale keď vás to chytí, budete chcieť svoj bar stále obohacovať. Je to zábava! Majte po ruke viac druhov whisky a rumu, pridajte obľúbené pálenky a vyskúšajte aj absint, ktorý má u nás dlhú tradíciu. S ním síce moc koktailov nenamiešate, ale môžete návštevu prekvapiť absintovou fontánou a tradičným rituálom, ktorý podávaniu predchádza. Len sa vyhnite nekvalitnému, chemicky pribarvovanému "absintu" a páleniu cukru. To je barbarské!
Potrebné náčinie na koktaily
Aby ste doviedli svoje barmanské umenie k dokonalosti, budete potrebovať tiež správne náčinie. To zvyčajne nebýva nijako drahé a mnohokrát si vystačíte aj s tým, čo už doma máte. Ale ak si potrpíte na štýl, investujte do krásnych kúskov, ktoré vám vydržia večnosť a ešte vďaka nim na návštevu vždy zaručene zapôsobíte
Čo by vám nemalo chýbať:
1. Mudler - drevená, kovová či umelohmotná palička je potrebná na mojito a dalšie drinky s čerstvými bylinkami či ovocím, ktoré s jej pomocou rozdrvíte a uvolníte tak ich aróma a šťávu.
2. Sitko - bez neho sa nezaobídete napríklad pri príprave akýchkoľvek drinkov s citrusovou šťávou. Nikto nechce vo svojom koktaile lovit zrniečka.
3. Shaker - pretrepať, nemiešať, poznáte to. U niektorých koktailov je to nutnosť, bez ktorej sa nezaobídete. Ale v núdzi si vystačíte aj s akoukoľvek tesniacou nádobou, v ktorej môžete alkohol s prísadami a ľadom pretrepať.
4. Barmanská odmerka - pretože sa u väčšiny receptov na koktaily uvádzajú pomery jednotlivých prísad v dieloch, nie mililitroch, obojstranná odmerka (pol dielu na jednej strane, jeden diel na druhej) sa vám hodí.
5. Koktailová lyžička - niektoré drinky sa musia jemne miešať, netrepať. Trebárs gin-tonic.
6. Správné poháriky - sú dôležité pre výsledný efekt, ale i pre chuť. Nepodceňujte to a naozaj si nepripravujte martini do pollitra.
Vybavte si svoj domácí minibar ako barman:
Pripravujte drinky do správných pohárov: