Dnes inšpiruje Jana: Kváskové dobrodružstvo či terapia pečením ❤️

Dnes inšpiruje Jana: Kváskové dobrodružstvo či terapia pečením ❤️

Jana Balážová z blogu Amore Di Mamma

Pre mňa nie je kváskovanie zábavka ani módny trend. Bola to cesta. Ukázala mi,že to nie je šup šup, že to nie je rýchlodráha a hlavne,že sa to nedá zvládnuť hneď. Kváskovanie ma naučilo trpezlivosti a ukázalo mi cestu pokoja a kľudu.

"Začnem tým, že pečenie sa mi stalo terapiou doslova a do písmena. Môj život bol jedna rýchlodráha, viac času v aute za volantom a na cestách. Okrem toho, že kváskujem a rada pečiem, rozhodla som sa aj blogovať. Viac vám rada rozpoviem v článku,"

hovorí Jana z blogu Amore Di Mamma.

Od svojich 19 rokov som mala viac práce ako zábavy. Napĺňalo ma to, tešilo a stále aj teší. Aj keď prišla rodina a dieťa, snažila som sa to zladiť a zosúladiť tak, aby boli všetci spokojní. Spolu s mojím  manželom sme vybudovali módnu značku a obchody - SOFIE&JANE. 

Zdroj: amoredimamma.co

Ako som začala kváskovať

Tesne pred mojou 40-tkou prišlo druhé dieťa a veľké ubratie plynu. A čo urobiť, aby sa človek nezbláznil? Maľovať, čítať, športovať, záhradníčiť, variť a piecť?? To všetko človek robil aj popri práci.

Zdroj: amoredimamma.co

Pridružili sa problémy s trávením a vtedy som začala hľadať. Zdravé stravovanie bolo pre mňa vždy samozrejmosťou i keď aj v tom mám zdravú mieru.😊 Dlho som piekla bezlepkové kváskové chlebíky a pečivo. 

Pre mňa nie je kváskovanie zábavka ani módny trend. Bola to cesta. Ukázala mi,že to nie je šup šup, že to nie je rýchlodráha a hlavne,že sa to nedá zvládnuť hneď. Kváskovanie ma naučilo trpezlivosti a ukázalo mi cestu pokoja a kľudu.

Moja najmladšia dcérka pomaly rástla a stala sa mojou parťáčkou. Motala sa stále pri mne a dnes sme už zohratá dvojka. Ani neviem ako sa to stalo, nič som neplánovala a zrazu je stále pri mne a KVÁSKOVÉ DOBRODRUŽSTVO, ktorému dala ona meno by bez nej nebolo, ELLI moje KURA.

Zdroj: amoredimamma.co

A moje staršia dcéra Sofi, tá už vyletela z hniezda. Stala sa aj na diaľku neoddeliteľnou súčasťou blogu AMORE❤️di MAMMA. Bez nej by nebola ani čiarka ani zvuk. A vlastne vďaka nej sa môj koníček zhmotnil do blogu a na Instagram.

Pečenie ako terapia aj učenie

Pečenie mi prinieslo do života nové priateľstvá a nových ľudí. Cítila som sa ako Alenka v ríši divov, keď som bola prvýkrát v Španielsku na školení a učila som sa u pekárenského majstra singora Pasqula. Prišli ďalšie školenia a ďalšie…. A nebyť pandémie tak veru chodím ďalej.

Zdroj: amoredimamma.co

S Elli vymýšľame stále nové recepty, varíme a pečieme. Posledný rok to bolo oveľa intenzívnejšie, kvôli pandémii. Vždy ma veľmi teší, keď upečiem svoj nový recept. Proces skúšania, tvorby a potom tie ochutnávky, to je pre mňa  alchýmia a neskonalá radosť. Bavia ma aj doľaďovačky. Hlavne aby chutilo, a aby ste recept dokázali upiecť aj vy - čitatelia. Niekedy to trvá aj celé týždne.

Zdroj: amoredimamma.co

S prenesením mojich výtvorov do online sveta a písmenom mi našťastie pomáha moja Sofinka. Vždy recept hodím na papier, doklepnem fotkami a čerešničku na torte na blogu dá Sofi.

Čo ma na pečení teší najviac

Viete z čoho mám najväčšiu radosť? Keď podám chlebík priateľom, susedke alebo mojej mamine, či zabalím do balíka a pošlem tisíce kilometrov za mojou Sofi. Privoňajú a povedia: "Ten krásne vonia a chutí."

Zdroj: amoredimamma.co

TO JE MOJA ODMENA. Odmenou sú aj reakcie na instagrame, na blogu, to, ako sa darí mojim čitateľom a ich fotky.

A milou pohromou sa stávajú všetky tie potrebné veci do kuchyne. Misky...mištičky...formičky...nádoby na pečenie,varenie.

Pečenie si neviem predstaviť bez mojich pomocníkov

Milujeme s Elli len sa tak motať po stránkach čo ešte ,,nutne” potrebujeme do kuchyne.😊 A čo nechýba v mojej výbave?

  • Kvalitná digitálna váha je základ. Ešte ak pekne vyzerá, je to bonus navyše.
  • Moje milované mason cash, misky a mištičky. 
  • Samozrejme sklenené dózy na uskladnenie pokladov - múky a všetkých pre mňa tak dôležitých vecí.
  • Drevený valček je nepostrádateľný pri výrobe dokonalého cesta na cestoviny alebo pri sladkom ceste.
  • A nedávno sme objavili vyrezávaný a ten je prekrásny na naše obľúbené sušienky.
  • Teplomer: bez neho už rúru ani nevyhrievam. Presne viem, kedy mám perfektne vyhriatu rúru. A to je jeden z úspechov upiecť chrumkavý chlebík. 
  • Moju prácu s kváskom a cestom si ďalej neviem predstaviť bez metličky, stierky a odmerky. Lievito by som nočnou hodinou veru bez metličky nevymiešala.

Tip na obľúbený recept: Chia chlebík

A ak máte chuť, prinášam vám jeden skvelý recept na chlebík plný chia semiačok. Celý recept nájdete tu.

Zdroj: amoredimamma.co

Ingrediencie

  • 400g múka manitoba 0 (chlebová)
  • 100g prazrnko polohrubá (alebo iná celozrná)
  • 100g rozkvasu
  • 12g soľ
  • 40g CHIA semiačka
  • 100g vody + 40 až 50g… viac v postupe
  • 240g pivo
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
Zdroj: amoredimamma.co

Postup

❶Úplne ako prvé potrebujete urobiť rozkvas

  • 40g LM (alebo ražný kvas)
  • 40g vody
  • 40g múky (manitoba)

Necháme vykysnúť, mne to teraz trvalo v tomto období 8h, ale v chladnejšej miestnosti. Takže ak si poznáte svoj kvas, riaďte sa svojimi časmi, ak nie, tak najlepšie odsledovať. To znamená ráno urobiť rozkvas, sledovať a keď bude raz toľko narastený, tak môžete začať autolýzu.

❷ Autolýza: zmiešam vodu + pivo + PREOSIATE múky. Len tak stierkou alebo rukou spojíme, aby nezostalo suché miesto, zakryjeme proti oschnutiu a necháme stáť 1 hod.

❸ Následne primiešam 100g rozkvasu + suché CHIA semiačka. V robote spojím 3-4 otáčky a nechám postáť 15min. A až potom pridám soľ. Robím to takto stále a osvedčilo sa mi to.

❹ Nechám miesiť prvých 8 minút a potom 10 minút oddych, (tu pridám ešte tých 40g vody, prilievam postupne 20 a 20. Ak je potrebné, prilejte ešte tých 10g, cesto zostane krásne kompaktné) a znovu toto miesenie zopakujem, asi trikrát. Posledné miesenie nechám dlhšie, kým nie je cesto krásne elastické, a pri poslednom miesení pridám aj lyžicu olivového oleja.

❺ Cesto preložím do umelej nádoby. Tú si vytriem troškou olivového oleja a následne nádobu uzavriem.

❻ Prekladám každých 30-40 minút počas 3 hodín.

 Nádobu aj s cestom dám do chladničky, vyskúšala som aj s kysnutím na terase 8-10°C.
Cesto kyslo 12 hodín. Nádherne vykyslo, krásna puchňa sa stala z placky. Po vybratí z chladu treba aklimatizovať 1 hodinu.

Ak by sa vám nič také ako puchňa z cesta nestala, tak nechajte cesto dlhšie ako hodinku von pri izbovej teplote.

❽ Pracovnú dosku jemne naolejujem a cesto si vyklopím na ňu. Jemnúčko utiahnem a nechám odpočinúť 10-15min. Po odpočinku, si pripravím ošatku vysypanú kukuričným škrobom, alebo ak máte bavlnené podstieľky do ošatiek nemusíte vysypať ničím (inak super vec). Takže cesto si po odpočinku otočím tou peknou stranou nadol, jemne roztiahnem a stočím do tvaru ako máte ošatku. Dáme kysnúť.

Ošatku aj s cestom zabalím do sáčku alebo do umelého boxu, uzavriem a šup do chladničky na 8-10hod alebo 3hod von pri izbovej teplote.

❾ Po vykysnutí si vyhrejem rúru na 250C, ja pečiem v liatinovom hrnci takže vyhrejeme aj s hrncom. Mne to trvá 35min.

Zdroj: amoredimamma.co

Cesto si vyklopím na papier na pečenie, narežem a narezané cesto vložím do vyhriateho hrnca.
Pečiem:

  • Zakryté → 250°C → 20min
  • Zakryté → 220°C → 10min
  • Odkyté → 180°C → 10min.

Po upečení vyberieme z hrnca a necháme vychladnúť na mriežke aspoň 2-3 hodiny.

Radi by ste u nás na BIANO uverejnili svoj článok? Napíšte mi na simona.porubska@biano.com a poďme sa spoločne dohodnúť na spolupráci! :)