Dnes inšpiruje Vero: Prineste leto aj na svoj jedálensky stôl
Svieže rána, príjemné teplé noci, jasná obloha, slnečné lúče sa na hladine jazera, šálka ľadovej kávy a osviežujúce letné koláče na terase. Je tu leto a každý zrazu cíti väčšiu chuť ráno vstať a vykonávať rôzne aktivity, pretože dni majú očosi viac hodín.
Kto je Vero a ako vznikol jej blog
Priatelia, rodina alebo známi ma oslovujú Vero (predsa len Veronika je trošku dlhé :) a oslovenie Veronika nemám až tak rada). Zo sociálnych sietí ma môžete poznať ako The Veelicious. Tento názov nesie môj blog, miesto, kde sa delím o lásku k vareniu, pečeniu a cestovaniu.
Kto je Vero a ako vznikol jej blog
Mám intoleranciu laktózy spojenú s alergiou na kazeín, a preto vytváram recepty s náhradami alebo na prirodzene bezmliečne jedlá. Viem pripraviť aj poriadny kus mäsa či bryndzové halušky. Moje recepty sú jednoduché, rýchlo pripravené a snažím sa, aby mali aj výživovú hodnotu, keďže som športovcom telom a dušou.
Popri živote v zástere si užívam aj cestovanie. Keďže žijeme momentálne život, ktorý nepraje dovolenkám a tripom za hranicami, našla som lásku v objavovaní nášho krásneho Slovenska a zaľúbila som sa do slovenských hôr, prírody a turistiky.
Popritom ako správny foodbloger, rada vždy hľadám zaujímavé miesta, kde sa dá vychutnať dobrá káva, zmrzlina, koláčik alebo hlavné jedlo. Zistila som, že cestovať sa dá aj v mieste, kde žijete, lebo veľa pekného zostalo ešte určite neobjavené.
Verím, že pri čítaní riadkov na mojom blogu dostanete aj vy chuť si niečo dobré pripraviť a niečo nové krásne objaviť, či už na Slovensku alebo niekde za hranicami.
Inšpirujte sa letom aj v kuchyni
Svieže letné rána, príjemné teplé letné noci, jasná obloha, slnečné lúče odrážajúce sa na hladine jazera, prvá šálka ľadovej kávy a osviežujúce letné koláče na terase. Je tu leto, ročné obdobie, kedy zrazu každý cíti o niečo väčšiu chuť ráno vstať a odhodlane cestovať cez týždeň do práce a cez víkend či dovolenkové dni na pláže, k najbližšiemu jazeru, alebo bazénu. Páčia sa nám dlhé dni a stmievanie neskoro večer. Máme tak pocit, že konečne má deň toľko hodín, aby sme stihli všetko, čo stihnúť chceme.
Konečne máme čas na to, aby sme si vychutnali lenivé ráno v posteli s raňajkami a kávou, napiekli obľúbený koláč, išli na zber jahôd či iného sezónneho ovocia, zobrali korčule a bicykel, a pritom si stihli obliecť plavky a ísť sa osviežiť, keď ortuť teplomeru presahuje 30 stupňov. Leto je stvorené na všetky tieto aktivity.
Leto zo záhrady priamo na kuchynský stôl
Počas letného obdobia sa neviem dojesť šťavnatého sladkého ovocia a zeleniny, ktoré nemusím kupovať z dovozu, ale konečne sú v ponuke aj lokálne produkty. Áno, často si môžeme kúpiť jahody alebo čučoriedky aj v zime, robievam to aj ja, ale kvalita takto dovážaných produktov je otázna.
Sezónne ovocie a zelenina pomáhajú telu vyrovnať sa s vysokými teplotami a prirodzene ho ochladzujú. Všetci v lete túžime po ľahkých jedlách, ktoré nezaťažujú naše trávenie.
Vedeli ste, že... kyslé ovocie a zelenina ako mrkva alebo repa na nás majú opačný efekt a telo skôr zahrievajú?
V tomto ročnom období sa vždy najviac teším na melóny, šťavnatý červený, ktorý zaženie smäd a chuť na sladké, ak je dostatočne dozretý. Žltý a zelený melón často používam do letných ovocných šalátov alebo s kuracím mäsom, broskyne zase skvelo chutia s fetou či v malinovo-broskyňovom koláči, ktorý som nedávno napiekla. Z čerešní si môžete urobiť bublaninu alebo moju čerešňovú tortu, ktorú som piekla minulý rok.
Jahody a drobné bobuľové ovocie ako čučoriedky, ríbezle ale aj maliny, patria jednoznačne k mojim naj, v kuchyni sa dajú využiť na milión spôsobov. Z jahôd som tento rok robila osviežujúci jahodovo-špargľový šalát a jahodovú tortu.
Práve recept na tento koláč patrí k mojim najnovším, preto by som sa rada s vami podelila. Moje recepty sú často rýchle a nenáročne aj pre menej zdatných kuchárov a sú bez laktózy. Ak ale netrpíte intoleranciou či alergiou použijete klasické mliečne produkty.
Letná (bez)laktózová jahodová torta
Aké suroviny potrebujete?
- 100 g mletých lieskových orechov
- 3 vajíčka
- 70 g trstinového cukru
- štipka soli
- 1 ČL cukru z pravej bourbon vanilky
- 250 ml kokosovej šľahačkovej smotany
- 1 vegan mascarpone (250 g)
- 1 celé balenie cukro z pravej bourbon vanilky
- 1 ČL citrónovej kôry
- tortové želé
- 2 PL trstinového cukru
- voda
- jahody
Ako na prípravu sviežej jahodovej torty?
- Žĺtka a 60 g trstinového cukru vymiešame do peny.
- Z bielkov so zvyšným cukrom a štipkou soli vymiešame sneh.
- Najemno pomleté lieskové oriešky zmiešame so žĺtkami a opatrne metličkou vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do maslom vymastenej okrúhlej tortovej formy a dáme piecť na 170 stupňov do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 10 minút a potom zvýšime teplotu na 180 stupňov a pečieme zvyšných 8 minút. Treba však sledovať podľa vašej rúry.
- Pripravíme si krém. Šľahačku vyšľaháme spolu s mascarpone, vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou v kuchynskom robote. Krém by mal mať hladkú konzistenciu.
- Keď korpus vychladne natrieme ho vrstvou krému, na krém dáme na plátky nakrájané jahody, znovu krém a jahody, ktoré zalejeme tortovým želé.
Nezabudnite ani na prípravu "letného" stola
Stolovanie. Záverečný styling. Nech to nazveme akokoľvek, pre mňa je vždy dôležité, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale aby lahodilo aj oku a vyzeralo tak, že aj pri letmom pohľade naň máte neodolateľnú chuť.
K tomu jednoznačne dopomôžu pekné tanieriky, príbor, etažéry, či stojany na tortu. Pri výbere sa vždy snažím hľadať tak, aby riad predovšetkým zapadol do vidieckeho štýlu, ktorý je môjmu srdcu blízky, bol jednoduchý a zároveň pekne vyzeral na fotkách.
Mňa zaujali dezertné tanieriky od značky IB Laursen, ktoré nájdete vo viacerých farbách, ale aj Bloomingville či Madam Stolz.
Pri podnosoch ma zaujal určite ten, ktorý mám aj doma od Chic Antique alebo keramicky od značky House doctor, obidva nájdete tu.