Grilovacia sezóna vrcholí: Ako sa správne starať o gril?

Grilovacia sezóna vrcholí: Ako sa správne starať o gril?

Nikola Podhorská

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a to nehovoríme len o občasnej víkendovej grilovačke. Aby ste vy aj váš gril boli v pohotovosti celý týždeň, treba mu dopriať pravidelnú starostlivosť.

Starostlivo zbavujte gril nečistôt

Základom každého grilovania je čistý gril. Odborníci odporúčajú čistiť mriežky počas prípravy jedla, ak robíte pokrmy rôzneho druhu. Nestane sa vám tak, že jedno jedlo bude mať príchuť iného. Preto ak začínate zeleninou, umyte si plochu na prípravu, než na gril položíte napríklad mäso alebo ryby. Skrátka sa snažte plochy udržiavať čisté, aby ste mohli naplno využiť tento spôsob prípravy a jedlo si nepokazili.

Na čistenie je najlepšie použiť kefu na gril. Niekedy býva súčasťou spotrebiča, inokedy je potrebné ju dokúpiť. Dajte si pozor z akého materiálu je kefa vyrobená, aby nenapáchala škodu. Pokiaľ máte smaltovaný gril, poobzerajte sa po mosadznej kefe. Nerez a liatina znesú aj oceľové štetiny. Ak máte elektrický alebo plynový gril, k tým často patria rôzne stierky, ktorými môžete nečistoty počas prípravy stierať do nádob na zachytávanie tuku.

 

K záveru dňa patrí poriadna očista

Počas prípravy pokrmov by ste nemali používať žiadne čistiace prípravky. S tými pracujte až po dogrilovaní všetkých surovín. Dbajte však na to, aby ste si vždy vybrali prostriedok, ktorý je presne určený na daný materiál, aby ste si povrch nepoškodili. Výber nepodceňujte, neskôr sa vám šetrenie a nepozornosť pri nákupe môžu vypomstiť.

Hlavné nečistoty z ktoréhokoľvek grilu v prvom rade opáľte a ešte za tepla zotrite. Zatiaľ bez prípravkov a najlepšie papierovou utierkou alebo suchou handričkou, ktorá sa neprichytí. Kefou dôkladne odstráňte všetko, čo sa nepopálilo a pokračujte za použitia prípravkov. Ak máte gril s poklopom, nezabudnite na vnútorné steny veka, aby pri ďalšom grilovaní stará mastnota nestekala na pripravovaný pokrm. Pri plynových a elektrických griloch myslite na vyčistenie nádobiek na mastnotu. Čo sa týka tých na brikety alebo drevené uhlie, nenechávajte v nich zvyšky paliva a popola. Pre uskladnenie grilu potom môžete použiť ochrannú plachtu, ktorá vášho miláčika ochráni pred prachom, vetrom i dažďom.

 

Doplnky, ktoré ocení každý milovník grilovania

Správne posedenie u dobrého jedla sa nezaobíde bez pitia, takže jednoznačne potrebujete chladiace vedierko na nápoje alebo napríklad termo tašku, do ktorej dáte vychladené plechovky a fľaše. Vedľa nich si pokojne môžete hodiť aj naložené mäso, aby ste mohli jesť postupne počas celého večera a v teple sa nepokazilo. Akonáhle si zaistíte, že budú suroviny čerstvé a nachladené, nič vás neprekvapí.

Obracačku, kliešte a nože pozná a používa každý. Aby ste ale z obyčajného kúsku mäsa urobili "nebo v ústach," musíte na to chytro. K dochuteniu môžete použiť marinovaciu ihlu, ktorú do mäsa zapichnete a ochutíte ho tiež zvnútra. Ak nechcete podceniť samotné grilovanie rôznych druhov mäsa, kúpte si držiak na steaky, s ktorým sa mäso bude obracať prakticky samo. A ak patríte medzi milovníkov kuracieho, kúpte si stojan na opekanie hydiny! Aj ten vám prácu uľahčí a rovnako tak rošt na pečenie rýb. Či už milujete na grile čokoľvek, na všetko existuje nejaká vychytávka a je len potreba zapátrať, ktorá je tá pravá pre vás.