Základné vybavenie prvej kuchyne - aký riad by vám nemal chýbať?

Základné vybavenie prvej kuchyne - aký riad by vám nemal chýbať?

Michaela Kratochvílová

Zariaďujete svoju prvú kuchyňu a potrebujete vedieť, bez akého kuchynského náčinia sa spočiatku rozhodne nezaobídete? Vybavte si kuchyňu tak, aby vám v nej nič nechýbalo!

Varenie

Hrnce

Či už ste zvyknutí na rýchlovky z jedného hrnca či zložité recepty, kvalitný hrniec je úplný základ. Môžete si vyberať z najrôznejších farieb, materiálov i tvarov. Úplnou klasikou je dvoj až troj litrový hrniec, ale určite by ste mali mať minimálne jeden väčší a jeden menší. Voľba materiálu je na vás. Každý má iné tepelné vlastnosti, podľa čoho sa môže odvíjať aj cena. Hrnce môžete vyberať z titánu, keramiky, nerezu, teflónu a ďalších.

  • Výhodné sú hrnce a pokrievky, ktoré majú kovové uchá - také môžete aj s pokrievkou dať do rúry, napríklad ak nemáte zapekaciu misu, alebo ak pripravujete ryžu v rúre.
  • Ak varíte často a radi, určite sa poobzerajte po hrnci na špagety či tlakovom hrnci.

Odporúčame pozrieť si aktuálne recenzie tlakových hrncov na portáli Equiplo.sk.

Panvica

Minimálne jednu by ste mali vlastniť. Najlepšie nejakú univerzálne veľkú: Najpredávanejšia panvica má priemer okolo 26-28 centimetrov. Ak chcete čo najuniverzálnejšie riešenie, voľte panvicu hlbšiu, ktorá poslúži rovnako dobre na steaky ako na omáčky, palacinky, rizota, špagety, rezance a ďalšie.

  • Vyberajte panvice s nepriľnavým povrchom, na tie však kupujte špeciálne hubky, dajú sa zohnať v domácich potrebách a sú podobné drôtenkám, iba sú určené priamo na panvice (teflón, apod.)
  • Ak patríte medzi náročnejších užívateľov, odporúčame špeciálne panvice na palacinky, na ryby, na lievance alebo panvice grilovacie s typickým rebrovaním.

Nôž

Ostrý nôž je alfou a omegou každej kuchyne. Záleží na vás, koľko ich do kuchyne považujete za potrebné množstvo. Nezaobídete sa celkom iste bez klasického kuchynského noža (výška v priemere 17 cm), ktorý využijete pri krájaní a porciovaní čohokoľvek, čo následne dáte do hrnca. Využiť môžete ale aj väčší nôž na mäso či menší na zeleninu.

  • Nože skladujte oddelene pomocou stojanov na nože či magnetov, aby ste zabránili ich otupeiu v spoločnom šuplíku.
  • Vyberajte kvalitnú oceľ, ktorá vydrží, kúpte si tiež brúsku na nože.
  • Život vám uľahčia tiež nože na pečivo, na syr, na maslo, cukrárske nože, lúpacie nože či sekáčik, ktorým jemne nasekáte bylinky či zeleninu.

Vyberte si pomôcky na varenie na Biane:

Pečenie

Val a valček a doska

Drevené valy majú rôznu životnosť v závislosť na druhu dreva, voľte však radšej drevo tvrdé, ktoré vydrží dlhšie (topoľ, buk, smrek, čerešňa a podobne). Valček môžete zvoliť z rovnakého materiálu, odporúčame tiež trebárs silikón, na ktorý sa cesto príliš nelepí.

  • Na väčšie valy potrebujete dostatok priestoru, v menších kuchyniach s ním príliš neuspejete.
  • Tiež ho neumývajte v umývačke, udržuje sa väčšinou zoškriabaním nečistôt a umývaním vlhkou handričkou.

Ak nechcete mať múku po celom byte, určite sa vám zíde aj doska na váľkanie cesta.

Misa

Môže sa zdať ako banalita, ale vedzte, že práve takú "banalitu" nespočetnekrát oceníte. Väčšie misy sú vhodné pre miešanie cesta, prípravu náplní, ale aj na uchovávanie potravín v chladničke. Menšie misy väčšinou disponujú aj viečkom, sú tiež ideálne na uchovávanie potravín v chladničke, alebo vám skvele poslúžia ako nádoba, do ktorej si môžete nachystať desiatu pre náročný deň v práci.

  • Veľmi praktické sú termomisy, misy s mixovacím vekom či dózy, ktoré väčšinou môžete bez problému ohrievať v mikrovlnnej rúre

Pekáč a plech

Nezaobídete sa bez nich pri žiadnom pečení koláčov, buchiet či mäsa. Na pečenie mäsa či zapekanie voľte pekáč alebo jánsku misu - vyberať môžete pekáče oválne, hranaté. So zapekaciou miskou a pekáčom so skleneným, nerezovým, smaltovaným, porcelánovým či keramickým materiálom chybu tiež neurobíte. Na pečenie múčnikov sú vhodnejšie plechy do rúry. Pri výbere zapekacej misky zhodnoťte aj to, či potrebujete poklop, alebo vás postačí misky bez veka. Tam si dajte pozor nielen na dĺžku, ale aj na výšku plechu.

  • Tenké plechy majú tendenciu sa deformovať, nebojte sa vyberať odolnejší materiál, ktorý tiež budete smieť umývať v umývačke
  • Bonusom pekáčov môže byť vyberateľný rošt.

Náš tip: Pre tie najlahodnejšie jedlá a koláče voľte vždy správne množstvo surovín. Stačí vám jedna kvalitná kuchynská váha.

Vyberte si pomôcky na pečenie na Biane:

Servírovanie

Príbory

Počet sád príborov, ktoré by ste mali doma vlastniť, je minimálne dvojnásobok počtov členov v domácnosti, ale samozrejme čím viac, tým lepšie. Nemusíte kupovať hneď drahé strieborné sady, avšak materiál voľte radšej kvalitnejší, vydrží vám dlhšie a nemusíte sa báť ohnutia príboru pri konzumácii jedla.

  • Vyberajte kvalitnú nerez s označením 18/10 (pomer chrómu a niklu, tento druh je najkvalitnejší, je však mäkšia a teda menej odolná voči poškriabaniu) alebo 18/0 (pomer chrómu a niklu, oceľ je tvrdšia, ale viac náchylnejšia na koróziu).

Riad na servírovanie

Ujasnite si, či chcete mať jeden druh tanierov a tanierikov pre každodenné užívanie alebo dva druhy, z ktorých jeden bude určený pre slávnostné príležitosti. Ak hľadáte niečo univerzálneho, čo vám tiež dlhšie vydrží, voľte keramiku, sklo či porcelán.

  • Pri spoločnom súžití dvoch osôb vám pokojne môže stačiť sada riadu o 12-tich kusoch. Pokiaľ ale máte väčšiu rodinu alebo máte v obľube návštevy, voľte pokojne sadu väčšiu, trebárs rovno tridsaťdielnu.

Poháre a šálky

Taktiež počet pohárov a šálok záleží na mnohých faktoroch. Ideálne by ste mali mať z každého typu pohárov aspoň 4 kusy. Nezabudnite na sady hrnčekov, moderné šálky na espresso, väčšie poháre, menšie poháriky, veľké hrnčeky na čaj, luxusné kávové súpravy, poháre na víno či štamprlíky, ale aj nerezový hrnček na stanovačku alebo chatu. To sú také základné klasiky a vyberať môžete vždy z lacných hrnčekov. K tomu si kúpte jeden džbán či karafu a nebude vám chýbať vôbec nič.

  • Ak si potrpíte na rozmanité druhy nápojov, najmä tých alkoholických, nezabudnite na tradičné pollitre na pivo, poháre na whiskey, koktejlové poháre, poháre na margaritu, na šampanské a podobne.

Vyberte si riad na servírovanie na Biane:

Ďalšie nevyhnutnosti, ktoré sa vám určite budú hodiť

  • Lis na cesnak
  • Cedník
  • Prkienko
  • Sitko
  • Varešky a obracačky a naberačky
  • Tĺčik na mäso
  • Strúhadlo
  • Škrabka na zemiaky
  • Otvárač na konzervy
  • Vývrtka na víno
  • Otvárač na fľaše
  • Kuchynská stierka
  • Mašľovačka
  • Chňapky
  • Kuchynská váha či odmerka
  • Drvič na zemiaky
  • Plynový zapaľovač
  • Metla na vajíčka